Дома Здравје Јадењето сурови јајца – дали е корисно или штетно?

Јадењето сурови јајца – дали е корисно или штетно?

705
0
Top view and close up image of three eggs yolk in clear bowl are one of the food ingredients on the restaurant table in the kitchen to prepare for cooking. Organic chicken eggs food ingredient concept

Суровите јајца се извор на здрави хранливи материи, но и потенцијален извор на инфекција со салмонела. Тоа значи дека суровите јајца може да содржат штетни бактерии, па затоа се советува да ги избегнувате.

Како дете, вашите родители веројатно ви рекле да не јадете сурово тесто за колачиња или да не ја лижете мешавината од палачинки од садот за да ги подготвите овие десерти. Причина? И двете содржат сурови јајца.

Како и со многу работи, твоите родители беа во право. Суровите јајца не се безбедни за јадење освен ако не ги пастеризирате. Тоа значи дека во сурова состојба тие може да содржат штетни бактерии.

Затоа, пред следниот пат кога ќе ја скршите лушпата и ќе почнете да голтате сурово јајце, слушајте ги предупредувањата на експертите од Кливленд . И за тоа се недвосмислени. „Не би советувала никого да јаде сурови јајца“, јасно предупредува нутриционистот Бет Червони.

Дали можеме да добиеме салмонела со јадење сирови јајца?
Одговорот на ова прашање е – ретко. Сепак, сè уште постои можност за заразување со салмонела со јадење сурови јајца. За среќа, можете да го намалите ризикот од инфекција со салмонела ако ги следите рецептите и целосно избегнувајќи сирови јајца. Посебно треба да избегнуваат сурови јајца.

„Тоа не е многу вообичаено, но едно од 20.000 јајца содржи салмонела“, забележува Червони..


Последиците од инфекцијата со салмонела воопшто не се пријатни. Може да почувствувате дијареа, грчеви и повраќање. И сето тоа последователно доведува до дехидрација на телото. Воопшто не се пријатни работи.

Но, суровите јајца не се единствениот извор на потенцијална инфекција со салмонела. Тие вклучуваат неизмиени прехранбени производи, сурово месо, па дури и пакувани прехранбени производи што ги купуваме во самопослужување.

Дали има некакви придобивки од јадење сурови јајца?
Јајцата сами по себе се извор на здрави хранливи материи. Белката содржи многу протеини и нема масти. Жолчката е полна со хранливи материи како здрави масти и витамини А, Д и Е. Жолчката содржи и холин, кој благотворно делува на здравјето на очите.

„Ако одлучите да консумирате сирови јајца, всушност ќе ги искористите придобивките од жолчката“, објаснува Червони. Но запомнете дека во тој случај се изложувате на ризик од контакт со салмонела, особено ако имате на ум дека варените јајца ви ја даваат истата здравствена корист.

Дури и ако можете да купите пастеризирани јајца, тоа не ви дава зелено светло да ги јадете сирови. Помислете на сурови јајца вака: иако можете да ги јадете такви какви што се, немојте.

„Од нутриционистичка гледна точка, нема корист што суровите јајца носат над варените“, истакнува Червони. Со готвењето на јајцата не ја губите нивната хранлива вредност. Покрај тоа, со варење јајца, ефикасно ги уништувате бактериите.

7 намирници кои содржат сурови јајца
Можеби ќе се изненадите кога ќе ја видите листата на храна која содржи сурови јајца. Во зависност од рецептот, односно начинот на нивното подготвување, следните намирници може да ги содржат:

некаква глазура,
домашен мајонез,
пудинзи од белки од јајце,
ликер/јајце,
тесто за колачиња,
сурова торта,
смеса за брауни колачиња.
Ако некој рецепт бара употреба на сурови јајца, одете на пастеризирани јајца за да бидат безбедни. Некои од јајцата што ги купуваме во продавниците се веќе пастеризирани и тоа е наведено на нивните пакувања. Ако имате можност, искористете ги.

„Одржувајте ја вашата работна станица чиста“, советува Червони. Имајте топла вода и детергент во близина за да можете да ги избришете сите површини на кујната.
Често мијте ги рацете и приборот за подготовка на храна.

Чистотата е најдобрата заштита од ширење на штетни бактерии. „Не оставајте ги јајцата така да седат на тезга, чекајќи го вашиот ред да ги скршите и да ги измешате во други состојки. Секогаш бидете свесни за сè што правите. Доволно е да направите една грешка и да го оштетите вашето здравје“. заклучува Czwerwony.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име