Јадењето на нашите постари е најздраво за појадок: Се подготвува брзо и лесно
Проја е едно од оние јадења кои предизвикуваат носталгија и едноставност, а во исто време даваат вистински домашен вкус.
Во време кога храната беше дефицитарна, пројата честопати беше спасувачка бидејќи е направена од основни, достапни состојки што ги има речиси секој дом. Иако е лесен за подготовка, тоа е повеќе од само преживување – стана омилен појадок на многу семејства.
Главните состојки на ова јадење, како пченкарното брашно, пченичното брашно и јогуртот, и даваат на пројика препознатлив вкус и текстура, додека додавањето на сирење и минерална вода го збогатува тестото и го прави лесно и сочно. Иако проја е позната по својата едноставност, нејзината комбинација на состојки не само што е вкусна, туку и здрава.
Здрави црева
За да го подготвите ова традиционално јадење, треба да ја загреете рерната на 200 степени. Во меѓувреме изматете ги јајцата додека не станат малку пенести, а потоа додадете го маслото и јогуртот и сè убаво измешајте. После тоа, постепено измешајте ги брашното, палентата, солта и прашокот за пециво во смесата. Кога ќе добиете изедначена смеса, измешајте го издробеното сирење.
Смесата распоредете ја во претходно подмачкани садови за печење и печете на 190 степени додека не добијат златно-кафеава боја. Готовноста проверете ја со чепкалка за заби – ако излезе сува, пројиците се спремни за сервирање. Откако ќе ги извадите од рерна, оставете ги да одморат неколку минути пред да ги послужите.