Јадела по 2 јаболка дневно, а набрзо и се случило нешто неверојатно
Јаболката се поим за добро здравје бидејќи нивните корисни и лековити својства имаат бројни придобивки за организмот.
Хемикалиите присутни во јаболката, наводно, можат да помогнат во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања со забавување на акумулацијата на лошиот холестерол во телото.
Една и пол чаша чист сок од јаболко или две овошја дневно придонесуваат за поздраво срце, покажа студијата објавена во американскиот весник за медицинска храна.
Соединенијата во јаболката делуваат како антиоксиданси во црвеното вино и чајот за да се спречи холестеролот да ги затне артериите, велат научниците.
Ова е потврдено со бројни истражувања. Студијата на Медицинскиот центар на Универзитетот во Калифорнија во САД ги покажа големите придобивки од активните соединенија во јаболката, познати како фитонутриенти.
Имено, здравите испитаници имале задача секој ден да пијат по чаша и пол (околу 3,5 дл) сок од 100 отсто од јаболко или да изедат две јаболка. Времето потребно за разградување на холестеролот во телото е забрзано за 20 отсто по само шест недели.
Друго истражување, овој пат на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил во Америка, го покажа истото. Вклучуваше 160 жени во менопауза кои јадеа околу 75 грама сушени јаболка секој ден. После три месеци, нивото на лошиот холестерол во нивните тела се намалило, а продолжило да се намалува и по шест месеци, пренесува 1mhealthtips.com.
Нутриционистката Оља Мартиниќ истакнува дека јаболката се златна храна која игра голема улога во прехранбената индустрија.
„Пектинот од јаболко е основа на бројни производи, додека сокот од јаболко се смета за најбаран. Во диететиката, јаболкото се смета за „златна храна“ бидејќи може да биде вклучено во менито на сите возрасти (деца, спортисти, стари лица, планинари…), а во многубројните диететски менија е безбеден избор за рековалесценти, дијабетичари и слично“.
Предноста на ова овошје е што може да се јаде во текот на целата година, а неговите здравствени придобивки се повеќекратни.
„Богати се со витамини Ц, А, како и со некои витамини од групата Б. Пектинот кој се наоѓа во јаболката штити од рак на дебелото црево, додека антиоксидансите ги намалуваат воспалителните процеси на кардиоваскуларниот систем.
„Калциумот и фосфорот се од клучно значење за развојот на децата во развој бидејќи долгорочно го подобруваат квалитетот на коските и фосфорот“, вели д-р. Оља Мартиниќ.
Тие одржуваат витка линија
Јаболката се богати со флавоноидни полимери и преполни со влакна, што ги прави уште едно овошје совршено за одржување на витка линија.
Експертите советуваат да ги јадете со лушпа.
Така, ќе внесете повеќе влакна и антиоксиданси во телото, и ќе постигнете подобра контрола врз нивото на шеќер во крвта“. На овој начин ќе ја намалите желбата за храна, ќе посегнете по грицки и ќе спречите прејадување“, објаснува др. Шарад Пол од Нов Зеланд, автор на „Генетиката на здравјето: Разберете ги вашите гени за подобро здравје“
Зрелите јаболка се поздрави
Треба да ги оставите јаболките да созреат, можеби дури и да презреат бидејќи овие процеси дозволуваат хлорофилот во јаболката да се распадне и да има поактивни антиоксиданси.
Исто така, јаболката, сурови или печени, се одлични за освежување на здивот, особено после оброк во кој има многу кромид и лук.