Дома Здравје Што се случува со телото ако јадеме цвекло секој ден?

Што се случува со телото ако јадеме цвекло секој ден?

437
0

Што се случува со телото ако јадеме цвекло секој ден?

ИМА бројни здрави намирници кои придонесуваат за здравјето на организмот преку секојдневно консумирање. Еден од нив е цвеклото, кое е богато со хранливи материи корисни за варење, циркулаторниот систем и целокупното здравје.

Цвеклото е достапно во текот на целата година, а во однос на исхраната се издвојува како извор на растителни влакна, фолати и калиум. Овие хранливи материи придонесуваат за подобро варење, ја намалуваат можноста за запек, го поддржуваат правилното функционирање на нервниот систем и ја промовираат работата на мускулите. Фолатите, покрај тоа, го стимулираат формирањето на ДНК и други генетски материјали, што е особено корисно за регенерација и раст на клетките.

Цвеклото е корисно за спортистите поради неговото влијание врз циркулаторниот систем: рамномерно го распределува кислородот, хормоните и хранливите материи низ телото, помагајќи им да закрепнат побрзо и да ја подобрат функцијата на мускулите.

Што се случува ако јадеме цвекло секој ден?

Редовното консумирање на цвекло ги дава сите споменати предности, со што се намалува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, се подобрува функционирањето на организмот и се спречуваат болестите поврзани со стареењето. Препорачаната дневна количина е едно цвекло со средна големина.

Важно е да се напомене дека прекумерната потрошувачка на цвекло може да предизвика несакани ефекти како што се непријатност во стомакот, дијареа или зголемени гасови. Исто така, поради пигментот бетанин, урината и столицата можат да добијат црвеникава боја, што може да биде вознемирувачко, но не и опасно.

Како да се јаде цвекло?

Цвеклото може да се конзумира на различни начини, но за да се задржат поголемиот дел од хранливите состојки, се препорачува да се јаде сирово – било исечено на коцки или изрендано во салати. Друг вкусен и здрав начин е да се подготви сок од цвекло.

Рецепт за сок од цвекло:

Извадете ги стебленцата и кората од цвеклото и исечете ги на коцки.

Во блендер ставете три моркови, коцки цвекло и сок од еден лимон.

По потреба додадете малку вода и уживајте. Се препорачува да се консумираат околу 250 мл од овој сок дневно.

Цвеклото треба да се консумира умерено. Лицата со жолчни камења или стомачни проблеми треба да се консултираат со лекар пред консумирање, за да се избегнат можните несакани ефекти.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име