Чудотворен сок од зелка: Лечи респираторни патишта, главоболка, го ублажува воспалението…
Поради својата енергетска вредност, хранливи материи и богат со витамини, овој зеленчук стана незаменлива храна во домашната кујна.
Во салата, за сарма, варена свежа или кисела… Почесното место на трпезите го зазеде зелката. Ве потсетуваме зошто толку многу го сакаме и откриваме неколку нови факти за вкусниот и здрав зеленчук:
- Густата супа од зелка е добра за белодробните пациенти бидејќи ги зајакнува дишните патишта.
- Ако имате проблеми со доењето, односно воспалени гради и затнати млечни канали, можете да го решите проблемот со зелката. Замотајте листови зелка околу градите и ставете градник над нив. Со текот на времето, зелката ќе омекне, а градите ќе се ослободат од болните грутки предизвикани од стагнацијата на млекото.
- Свежо цедениот сок од црвена зелка, помешан со малку шеќер или уште подобро со мед, благотворно делува на белите дробови.
- Варената зелка тешко се вари. Стомакот ја вари сировата зелка (слатка или кисела) за два часа, додека за сварената зелка потребни се четири часа. Готвената слатка зелка не треба да ја земаат луѓе кои страдаат од главоболки или имаат чувствителен стомак.
- Медицинската вредност на киселата зелка може да се зголеми ако за време на кисењето се стави ред лозови листови, грозје, исечкана дуња и јаболка, пченка, ким и анасон меѓу редовите зелка и многу малку сол. Вака кисела зелка е погодна за јадење и за лек.