ЧОКО-ЛУДИЛО: Без јајца, без додаден шеќер и совршено
Малите КОЛАЧИЊА ќе ве освојат со својот атрактивен изглед и неодолив вкус.
Состојки:
За бисквити (35-40 парчиња):
125 гр ситно мелени ореви
200 гр интегрално брашно
2 лажици нишесте
4-5 сечкани каранфилчиња
1/2 лажичка цимет
1 кесичка ванилин шеќер
3 лажици рум за колачи
125 гр маргарин за колачи
2 лажици мед
За полнење:
150 гр темно чоколадо
1 дл крем за шлаг
2 лажици рум
2 лажици крупно мелени ореви
За финалната процедура:
50 гр темно чоколадо
2 лажици шлаг
остатокот од покрупните мелени ореви
Подготовка:
Ореви:
Сомелете вкупно 250 гр ореви во процесор за храна, потоа просејте за да добиете 125 гр ситно мелени ореви, а поголемиот одмор оставете го за филот и завршетокот.
Колачиња:
За тестото прво измешајте ги сувите состојки: 125 гр ситно мелени ореви, просеано интегрално брашно, нишестето, сечкано каранфилче, цимет, ванилин шеќер, потоа додадете мед, рум и исечен путер и замесете ситно тесто… Треба да испадне малку помеко, но не лепливо.
Ако се случи да биде лепливо или многу меко, додадете уште брашно.
На добро набрашнета површина развлечете го тестото со дебелина од околу 4 мм и исечете форми со шолја или калап со дијаметар од 2,5-3 см и ставете ги во плех обложен со хартија за печење.
Вклучете ја рерната да се загрее до 180 °C, но не го ставајте првиот плех додека не го потрошите целото тесто (бисквитите оставете малку да се исушат). Кога ќе ги исечете (треба да добиете доволно за 1,5 до 2 плехови), првиот плех ставете го во рерна околу 7 минути. Штом почне малку да порумени на дното, извадете го и оставете ги колачињата да се изладат. Повторете ја постапката додека не испечете сè.
Фил:
Растопете го чоколадото со крем и рум, а на крајот измешајте 2 лажици ореви и оставете да се излади и ставете го во крем.
Завршна постапка:
Во помал сад растопете го чоколадото со 2 лажици павлака и ставете го во поголем со топла вода да не се стегне.
Земете еден бисквит, ставете една лажичка од филот (или работете со шприц), покријте со друг бисквит, притиснете и отстранете го вишокот фил (дебелината на филот треба да одговара на дебелината на бисквитот).
Потоа со четка лесно премачкајте го филот за бисквити со растопено чоколадо и валкајте го во покрупни мелени ореви. По желба, горниот дел посипете го со чоколадо и ставете ги во фрижидер малку да се изладат и да се стегне филот.
Забелешки:
Колачињата најдобро се чуваат во фрижидер, бидејќи кремот многу омекнува кога е топол.
Важно е оревите да се просејуваат за бисквитите, односно да се одвојат ситно мелените ореви, а за филот и за финишот крупно мелените да се остават да крцкаат и да изгледаат поубаво.