Чајот од маслинки е еден од најздравите во светот, еве Зошто?
Чајот од листовите од маслинка содржи повеќе антиоксиданси од зелениот, што го прави еден од најздравите чаеви во светот, според неодамнешните истражувања. Се користи како лек уште од древниот Египет, каде што се сметаше за симбол на небесната моќ. Истражувањата потврдија дека чајот е многу ефикасен во намалувањето на холестеролот и го зголемува бројот на црвените крвни зрнца. Многу лесно се прави, се што ви треба е вода и суви листови маслинки.
Маслинките и маслиновото масло се едни од омилените состојки на медитеранските јадења. Од друга страна, чајот од маслинки е еден од најздравите во светот бидејќи содржи голем број на антиоксиданси, повеќе од зелениот чај. Освен тоа, маслинките се издвојуваат поради богатството на витамини и минерали кои ги содржат. Уште од античко време, маслинките се користеле како лек за многу болести, дури и за повеќе од 60 различни, пишува ezadar.net.hr.
Се користи како лек уште од античко време
Чајот од листовите од маслинка се подготвува со варење на пареа и виткање свежо набрани листови од маслинки. Овие листови потоа се сушат и се сечат за да се направи чај. Резултатот е билен чај без кофеин кој може да се пие сам или да се меша со други билки за да се создадат различни различни вкусови, пишува olivewellnessinstitute.org.
Чајот со листови од маслинка постои со векови, а првпат се користел за медицински цели во древниот Египет, каде што се сметал за симбол на небесната моќ. Исто така, традиционално се користел меѓу медитеранските луѓе за лекување на болести кои се движат од обична настинка до маларија до тропски болести.
Неодамнешните истражувања се фокусираа на антиоксидативниот капацитет на чајот од маслиново лист. Како екстра девственото масло, чајот од маслиново лист содржи уникатни антиоксиданси олеуропеин и хидрокситирозол. Овие моќни антиоксиданси се корисни за здравјето со тоа што го штитат телото од штетните слободни радикали, за кои се смета дека играат улога во болести на срцето, воспаленија и други хронични заболувања.
Додека истражувањата конкретно поврзани со здравствените придобивки од чајот од маслиново лист се ограничени, постојат неколку студии кои покажаа ветувачки резултати. Студијата од 2018 година го спореди чајот од маслиново лист со зелен чај и ги оцени хематолошките параметри, покажувајќи дека бројот на црвени крвни зрнца, хемоглобинот и хематокритот биле значително зголемени кај група луѓе кои земале чај од лист од маслинка по 6 недели и 12 недели од интервенцијата група луѓе кои земале зелен чај. Исто така, чајот со поголема концентрација на листови маслинка го намалува холестеролот.
Рецепт за чај
Пролетта е најдобро време за берење листови од чај бидејќи тие се млади во тоа време. По берењето, измијте ги листовите и потоа исушете ги на воздух. Потоа, тие треба да се чуваат во затворен сад подалеку од директна сончева светлина. За неговата подготовка потребно е да се користат од 15 до 20 суви и млади листови маслинка на 300 милилитри вода, пишува dalmatinskiportal.hr.
Потоа зовријте ја водата, додадете ги листовите и варете ги заедно две до три минути. После тоа оставете ги листовите во водата уште десетина минути, а потоа извадете ги. Чајот од маслинки може да се пие ладен или топол, со додавање на лимон и мед.