Покрај веќе познатите здравствени придобивки, црвеното вино го лечи и ова!
Дали повремено уживате во чаша црвено вино? Ако вашиот одговор е да, постои уште една причина што ќе ве направи многу среќни.
Истражувачите претходно откриле дека една чаша црвено вино на ден штити од кардиоваскуларни болести, дијабетес и невродегенеративни нарушувања. И сега група шпански научници одлучија да откријат како црвено вино влијае на усната шуплина.
Тие научија дека овој, омилен алкохолен пијалок на многумина ги штити забите од бактерии кои предизвикуваат разни инфекции на усната шуплина и заболувања на непцата.
Студија спроведена во Мадрид ги испита ефектите на два полифеноли, кои се наоѓаат во виното, врз бактериите кои најчесто се наоѓаат во устата. Посебно внимание се посветува на бактериите кои предизвикуваат кариес и болести на непцата.
Полифенолите се типови на молекули кои преовладуваат во црвено вино, но исто така и во разни растенија и некои плодови. За студијата се користеа клетки кои формираат ткива на непцата за да се тестираат ефектите на два вида полифеноли врз нив. Резултатите покажаа дека полифенолите ги инхибираат бактериите и имаат позитивен ефект врз превенцијата на оралните заболувања за дури 40%.
Научниците додадоа и некои микробиолошки видови пронајдени во усната шуплина на полифенолите, за кои се смета дека дејствуваат како орален пробиотик. И резултатите беа повеќе од задоволителни. Способноста да се блокира адхезијата на бактериите беше уште поизразена кога полифенолите беа комбинирани со орални пробиотици.
Научниците заклучуваат дека се потребни дополнителни студии за да се оценат полифенолите како потенцијални превентивни терапии во управувањето со кариогените и пародонталните заболувања, но ова истражување сигурно даде добар и ветувачки почеток.