ЦИМЕТ И ЖАРФИЈА КАКО ЛЕК: Запишете ги и зачувајте ги овие три одлични рецепти
Многумина од нас би сакале да го преспијат овој период, бидејќи секогаш носи сезона на грип, настинки, вируси и разни воспаленија.
Затоа, со вас споделуваме неколку лекови на нашите баби кои со векови се користат за истерување на болести од дома.
Имено, една од намирниците која често ја користиме во готвењето веќе подолго време е лек за низа болести.
Тоа е жалфија.
Жалфијата е особено добра за грло, респираторни инфекции, како и за инфекции на устата.
Корисен е и за стомачни инфекции и проблеми во цревата, а помага и за намалување на температурата, треската и болките во телото кои се јавуваат на почетокот на настинката и грипот.
Од друга страна, научно е докажано дека циметот може да го исчисти организмот од повеќето бактерии, дури и од оние кои се отпорни на стандардни антибиотици, а помага и против ешерихија коли.
Затоа, пробајте некои од овие рецепти:
Жалфија и цимет против респираторни инфекции
Растопете две лажици шеќер, па прелијте го со половина литар млеко.
Кога ќе зоврие тргнете го од оган и додадете една лажичка сечкана жалфија и половина лажичка цимет.
Оставете го да отстои десетина минути, а потоа процедете го и пијте го три пати на ден.
Како да направите ракија од жалфија
Потопете околу 250 гр листови жалфија во 1,5 литар ракија, најдобрата ракија. Оставете да отстои три недели, процедете и измешајте со 1,5 кг неутрален багремов мед.
Истурете во стаклени шишиња и оставете да отстои уште три недели. Протресете повремено, а кога ќе истече тоа време, пијте по малку секој ден.
Тинктура од жалфија за превенција на болести
Во децилитар 70 отсто етил алкохол ставете 20 грама исечкани листови жалфија. Оставете да отстои на топло место еден месец.
Процедете и истурете во шише. Додадете 10 до 15 капки од тинктурата во малку вода, сок или чај три пати на ден.
Ова не е рецепт за трудници и деца, но е многу добар за возрасни!