Храна која не е добра за луѓето со артритис
Артритисот е честа медицинска состојба која предизвикува болки во зглобовите и воспаление. Може да се појави во секој зглоб во телото, но најчести се рацете, колената, колковите и ‘рбетот. Иако не постои специфичен лек, некои симптоми може да се контролираат.
Во оваа состојба често исхраната е клучот за намалување на симптомите, а според советите на лекарите пациентите треба да избегнуваат црвено месо, масти, шеќер, сол и кофеин, но и две растителни намирници – домати и јаболка.
„Иако генетските фактори се важни, студиите покажуваат дека начинот на живот, вклучително и исхраната, исто така игра улога. Ако имате ревматоиден артритис, промената на вашата исхрана може да помогне, а можеби дури и целосно да ја елиминира болката. Во истражувачките студии, многу луѓе кои исклучуваат одредена храна , пријавите дека нивната болка се намалува или исчезнува“, наведуваат од лекарскиот комитет.
Тоа е затоа што јаболката и доматите содржат соланин, гликоалкалоиден отров кој се наоѓа најмногу во некои овошја и зеленчук. Една студија објавена во Арапскиот весник за нуклеарни науки и апликации во 2013 година ја истражуваше врската помеѓу соланин и артритис.
„Соланин е токсично соединение кое се произведува во семејството на ноќни слатки како што се компирите, доматите и модри патлиџани кога се изложени на светлина. Беше спроведена студија на 18 женски албино стаорци во постменопауза за да се испита ефектот на соланин врз симптомите на ревматоиден артритис. Податоците од оваа студија покажа дека постарите лица и оние кои страдаат од постменопаузален артритис и отекување на зглобовите мора да ја елиминираат или избегнуваат оваа храна за да ја ублажат болката во зглобовите и да го намалат уништувањето на ткивото“, се вели во истражувањето.
Сепак, Здружението за артритис Канада се залага за персонализирани одговори, советувајќи ги поединците да видат како нивното тело реагира на храна која содржи соланин.