Не постои магична храна која веднаш ќе го намали нивото на кортизол, но одредени намирници можат да го намалат воспалението во телото и да помогнат во регулирањето на ослободувањето на хормоните на стресот.
Ако некогаш сте се чувствувале под стрес, знаете дека го зема данокот, и психички и физички. Стресот го поттикнува производството на хормонот кортизол, кој може да не остави во постојана состојба на подготвеност.
Во соодветни количини, кортизолот го регулира речиси секој систем во нашето тело доколку нивото остане покачено во подолг временски период.
Еден од несаканите ефекти на долгорочното високо ниво на кортизол е зголемувањето на телесната тежина, особено висцералните маснотии. Тоа е маснотиите што ги опкружуваат органите, цревата и црниот дроб. Тоа доведува до отпорност на инсулин, висок крвен притисок, коронарна срцева болест и дијабетес тип 2.
Покрај тоа, кортизолот може да ја ослаби активноста на клетките поврзани со имунолошкиот систем. Ова го намалува производството на антитела и со текот на времето може да го ослаби имунолошкиот одговор на телото.
Не постои магична храна која веднаш ќе го намали нивото на кортизол, но одредени намирници можат да го намалат воспалението во телото и да помогнат во регулирањето на ослободувањето на хормоните на стресот.
Едно научно истражување покажа дека една состојка во зелениот чај може да ги инхибира ензимите кои произведуваат кортизол, што може да го намали нивото на хормонот на стресот.
Црвени пиперки, киви, цитрус и јагоди
Сите овие намирници се богати со витамин Ц, кој игра голема улога во стабилизирањето на нивото на кортизол.
Истражувањата покажаа дека надбубрежните жлезди имаат висока концентрација на витамин Ц, а ако ја јадете оваа храна, таа може да има корисен ефект врз надбубрежните жлезди и да го одржува нивото на кортизол во рамнотежа.
Банани, портокали, дињи, спанаќ, брокула, слатки компири и сливи
Вишокот кортизол може да предизвика бубрезите да лачат премногу калиум, така што овие извори на храна богати со калиум можат да ги вратат тие нивоа и да ги намалат несаканите ефекти кои доаѓаат со стресот.
Кисела зелка
Lactobacillus reuteri е пробиотик микроб кој природно се наоѓа во гастроинтестиналниот тракт на луѓето, но многумина го губат со текот на времето поради лекови или изложеност на одредени фактори на животната средина.
Еден од многуте ефекти на Lactobacillus reuteri влијае на мозокот да ослободува окситоцин. Тоа помага да се намали перцепираниот стрес и го намалува кортизолот.
Lactobacillus reuteri може да се најде во ферментирана храна како кисела зелка.
Диетата игра важна улога во управувањето со симптомите на стрес, но таа е само еден дел од сложувалката. Главната задача во намалувањето на стресот е да се работи на секојдневните навики за да се промени реакцијата на телото на стресните фактори околу нас.
Одвојте миг да ги преиспитате вашите мисли и емоции за стресниот настан, наместо веднаш да реагирате. Ова ќе вклучи парасимпатичен или смирувачки одговор на мозокот, наместо да иницира импулсивен одговор.
Одењето во кревет и будењето во приближно исто време секој ден, покрај осумчасовниот сон, е клучно за намалување на стресот. Така ќе се регулира циклусот на мелатонин и кортизол, кои се многу важни за здравјето.