Фината италијанска фокача подгответе ја на поинаков начин. Обидете се да ја подготвите – и сигурно ќе сакате да ја повторите уште еднаш. И ако не сакате, тогаш ќе ве принудат оние што успеале да ја пробаат.
СОСТОЈКИ
4-5 чаши брашно:
3 лажички сув квасец
600 гр мали млади црвени компири
500 гр обични компири
4 чешниња лук
голем куп зелен кромид (само бел дел)
прстофат сушен рузмарин
2 гранчиња свеж рузмарин
7 лажици маслиново масло
груба морска сол
свежо мелен црн пипер
РЕЦЕПТ ЗА ГОТВЕЊЕ ЧЕКОР ПО ЧЕКОР:
Чекор 1
Обичните компири и белиот дел од зелениот кромид се варат во зовриена солена вода во лушпата 35-40 минути. Исцедете ги, исплакнете ги компирите во ладна вода и излупете ги. Испасирајте ги компирите со машина за пасирање на компири. Се меша со 4 чаши брашно, сув рузмарин и 1 лажиче сол додека смесата не наликува на трошки.
Чекор 2
Измешајте го квасецот со 1 чаша топла вода, оставете да отстои додека смесата не почне да пени, 5 до 10 минути. Постепено истурете вода со квасец во масата од компир-брашно, додадете 2 лажици масло масло, измешајте додека не се изедначи. Тестото префрлете го на набрашнета површина и месете со раце 8-10 минути, додека не стане еластично. Додадете повеќе брашно во мали количини, по потреба.
Чекор 3
Поголем сад подмачкајте го со масло, тестото расукајте го во топка, ставете го во садот и превртете ја топката неколку пати за да биде целосно покриена со фолија со масло. Покријте со крпа и оставете на топло место 1,5-2 часа.
Чекор 4
Ставете го тестото на плех и со раце обликувајте го правоаголник од околу 30 x 40 cm, покријте го со крпа и оставете го повторно да нарасне на топло место, 35-45 минути. Излупените чешниња лук издробете ги со рамната страна на ножот, исечкајте ги листовите свеж рузмарин, прелијте го лукот со масло од рузмарин, оставете го настрана 30 минути.
Чекор 5
Младите компири измијте ги со четка и исечете ги на многу тенки кругови. Поставете ги парчињата компири рамномерно на тестото во редови, преклопувајќи се. Извадете го лукот од маслото, истурете го маслото од рузмарин врз компирите. Зачинете со сол и бибер.
Чекор 6
Во рерната, загреана на 200°C, ставете ја тавата за печење со фокачата. Печете додека не порумени, 45-50 минути. Послужете фокача исечена на триаголници или ленти, топла или ладна.
Наздравје!