Дома Твој готвач Фини трошливи триаголници што ги подготвуваа нашите баби

Фини трошливи триаголници што ги подготвуваа нашите баби

1299
0

Триаголниците се печат на мрсна хартија на 220 степени 15 до 20 минути или додека не поруменат малку. Се посипуваат со шеќер во прав уште додека се млаки

Состојки:
1 кг брашно
600 гр свинско сало или путер
4 жолчки
свеж квасец
3 лажици шеќер
0,5 литри млеко
малку рум
малку сол
џем од сливи
шеќер во прав за посипување
рендана кора од еден лимон

Постапка:
Маснотијата се гребе со нож за да добие пофина текстура, па се меле и се меша со малку брашно. Потоа се прави тесто од брашно, шеќер, сол, жолчки, млако млеко, кора од лимон, рум, сол и квасец измешани со малку млеко и шеќер. Прво измешајте ги сувите состојки, а потоа додадете ги течните. Тестото се остава 15 минути, па се расукува дебело колку прст.

Се става маснотијата на расуканата кора. Потоа се витка ролат во најлонска фолија и се остав да отсти во фрижидер. Тестото потоа се превиткува од четири краја, се превртува на набрашнета површина и се расукува нежно без притискање за да не се притисне маснотијата во тестото бидејќи подоцна нема да се рассука. После тоа, двапати се превиткува, на половина, па повторно на половина. Тестото се покрива и се става во фрижидер 20 минути.


Потоа се вади и повторно се расукува, па се витка како претходно и се става во фрижидер 20 минути. Оваа постапка се повторува четири пати. На крај се расукува, се сече на квадрати од 8х8 см, се филува со џем и се затвора така што се добива триаголник, со прстите се лепат двата спротивни краја на квадратот и рабовите, а потоа двата најдолги дела од триаголникот се споени спроти третиот врв на триаголникот (така што наликува на лист).
Триаголниците се печат на мрсна хартија на 220 степени 15 до 20 минути или додека не поруменат малку. Се посипуваат со шеќер во прав уште додека се млаки.

Совет: Побарајте сало во вашиот локален месар, иако понекогаш се продава во синџир продавници.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име