Квасецот е основна состојка во многу рецепти, вклучувајќи леб, ролни, тесто за пица и повеќето колачи. Со помош на квасец тестото се крева, што резултира со мекост на тестото. За цели на печење, тој обично се продава како инстант или активен сув квасец – светло-кафеав прашок.
Сувиот квасец се активира во присуство на вода и шеќер, со што се формираат меури од јаглерод диоксид кои се заглавуваат во густото тесто. Потоа се шират на собна температура или кога се изложени на топлина, што доведува до покачување на тестото.
Можеби некогаш сте се запрашале дали е можен процес на подигање тесто без квасец. За среќа, неколку други состојки го одразуваат дејството на квасецот.
Еве ги трите најдобри замени за квасец.
Прашок за пециво
Прашок за пециво е основна состојка за многу рецепти. Како квасец, прашокот за пециво делува како средство за кревање тесто.
Работи на два начина во контакт со течност и топлина
Кога се навлажнува, киселината реагира со сода бикарбона и формира меури од јаглерод диоксид. Кога се загреваат, овие гасни меури се шират и предизвикуваат тесто да се крева.
Прашок за пециво реагира веднаш кога е изложен на течности и топлина. Затоа, за разлика од употребата на квасец, употребата на прашок за пециво не бара дополнително време на пораст. Поради оваа причина, се користи за брзо кревање тесто за палачинки, леб од пченка, бисквити и колачи.
Сода бикарбона
Можете да користите сода бикарбона во комбинација со киселина за да го замените квасецот. Сода бикарбона и киселина работат заедно за да предизвикаат исти реакции како и прашокот за пециво.
Меѓутоа, ако користите сода бикарбона или киселина одделно, пекарските производи нема да се зголемат – треба да ги комбинирате за да добиете реакција.Примери на киселини кои се користат заедно со сода бикарбона за реплицирање на квасец вклучуваат:
сок од лимон
млеко и оцет измешани во сооднос од еден до еден
За да го замените квасецот со сода бикарбона и киселина во рецептот, заменете половина од потребната количина квасец со сода, а другата половина со киселина.
На пример, ако рецептот бара две лажици квасец, едноставно користете една лажица сода бикарбона и една лажица киселина.
Како и кај прашокот за пециво, употребата на сода бикарбона и киселина не бара време на пораст, а ефектите на раст нема да бидат толку силни како кај квасецот.
Кисело тесто
Почетокот на квас содржи квасец што се јавува природно. Направен е од брашно и вода, а се користи за производство на леб од квасец тесто, кое има малку остар вкус во природниот процес на ферментација на квасец.
Ферментацијата со стартер за квасец работи на ист начин како и инстант квасецот, создавајќи меури од јаглерод диоксид во тестото за да го подигнете.
Можете да користите чаша (300 грама) стартер за квасец за да замените едно пакување од две лажици квасец.
Ако е густо, намалете ја количината брашно во рецептот, а ако е ретка, или намалете ја количината на течност или зголемете ја количината брашно за да ја постигнете правилната текстура. Користењето стартер за квасец наместо квасец, исто така, бара приближно двојно повеќе време за да се подигне тестото.