Трите најздрави намирници за мозокот, според лекарите
ЗА МНОГУмина целта не е само да преживеат до старост туку и да уживаат во животот, вклучително и одржување на менталната острина. Диетата игра клучна улога во ова, а лекарите специјализирани за интегративно здравје истакнуваат дека одредени диети можат значително да го поддржат здравјето на мозокот.
Натуропатскиот лекар др. Дејвид М. Брејди ги препорачува медитеранските диети, DASH и MIND, кои се научно поврзани со зачувување на когнитивните функции и намалување на ризикот од когнитивно опаѓање. Овие типови на диети го нагласуваат внесувањето на целосна храна густа со хранливи материи, како што се масна риба, шарен зеленчук и овошје, цели зрна, јаткасти плодови, семки и маслиново масло.
„Оваа храна е богата со антиоксиданси, здрави масти, витамини и минерали и помага во намалување на воспалението и подобрување на функцијата на мозокот“, вели д-р. Брејди за парада.
Дополнително, докторот остеопат др. Џозеф Меркола предупредува на важноста од избегнување на преработена храна, вклучувајќи брза храна и индустриски производи богати со растителни масла.
Наместо тоа, тој советува да изберете цела и непреработена храна. Тој исто така истакнува дека јаглехидратите, кои често се неправедно стигматизирани, играат клучна улога за здравјето на мозокот. „Добро сварениот бел ориз и зрелото овошје ми се омилени бидејќи обезбедуваат оптимално гориво за мозокот“, вели тој.
Покрај правилната исхрана, експертите ја нагласуваат важноста од редовна физичка активност
Кога станува збор за одредена храна за здравјето на мозокот, јајцата се на врвот на листата.
„Жолчките се богати со холин, хранлива материја од суштинско значење за создавање на ацетилхолин, невротрансмитер кој е важен за меморијата“, објаснува др. Меркола. Покрај тоа, јајцата содржат протеини, здрави масти, железо, витамини Б и Д, што ги прави исклучително корисни.
Масните риби, како лососот и скушата, се уште една препорака, а др. Брејди укажува на високите нивоа на омега-3 масни киселини, кои ја подобруваат невропластичноста и го намалуваат ризикот од деменција. Третата препорака е лиснатиот зеленчук, како што се спанаќот и кељот, кои се богати со микронутриенти за кои е докажано дека даваат когнитивни придобивки. „Едно истражување покажа дека луѓето кои редовно јадат лиснат зеленчук го доживуваат когнитивното стареење побавно дури за 11 години“, забележува д-р. Брејди.
Покрај правилната исхрана, експертите ја нагласуваат важноста на редовната физичка активност за здравјето на мозокот. Навиките кои го поддржуваат когнитивното здравје честопати истовремено се корисни за срцето, што дополнително ја нагласува важноста на нивната примена. Една мала промена, како што се вклучување на јајца, мрсна риба или лиснат зеленчук во вашата исхрана, може да биде првиот чекор кон одржување на вашиот мозок здрав. Сепак, како што истакнуваат експертите, клучот е доследноста.