Дома Твој готвач ТРИЛЕЧЕ БЕЗ КОНДЗИРАНО МЛЕКО: Многу лесно се прави и се топи во...

ТРИЛЕЧЕ БЕЗ КОНДЗИРАНО МЛЕКО: Многу лесно се прави и се топи во уста

1010
0

ТРИЛЕЧЕ БЕЗ КОНДЗИРАНО МЛЕКО: Многу лесно се прави и се топи во уста

Ви го пренесуваме најдобриот рецепт за трилече без кондензирано млеко.

За кората:

6 јајца

200 гр брашно

300 гр шеќер

200 гр гриз

прашок за пециво

ванилин шеќер

прстофат сол

Прелив:

1 литар слатка павлака

500 мл млеко

150 гр млеко во прав

За карамела:

100 гр шеќер

100 мл слатка павлака

80 гр путер

малку сол

Подготовка:

Одделете ги белките од жолчките, а потоа изматете ги додека не добиете тврд снег во кој сте додале малку сол. Додадете ванилин шеќер и шеќер со постојано мешање. Кога ќе се стегне, додајте ги жолчките, брашното, гризот и прашокот за пециво едно по едно и изматете се заедно за да добиете изедначена смеса. Префрлете го во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Се пече на 200 C околу половина час. Во тенџере сипете 300 мл млеко и во него додадете млеко во прав и слатката павлака, па сè добро изматете. Кога колачот е готов, извадете го на крпа и прободете го со вилушка на неколку места.

Истурете ја смесата со изматено млеко во тавата и повторно ставете го колачот внатре. Прелијте ги преостанатите 200 мл млеко врз колачот. За преливот со карамела, ставете го шеќерот во тенџере и загрејте додека не се растопи шеќерот. Во друг сад загрејте ја слатката павлака, а кога ќе зоврие тргнете ја од оган. Кога шеќерот ќе се раствори, тргнете го тенџерето од оган и тенок млаз сипете ја загреаната слатка павлака, матејќи цело време. Потоа додадете путер и прстофат сол, сè добро измешајте и кога површината на колачот ќе го впие млекото, прелијте го. Оставете го во фрижидер околу два часа, а потоа послужете.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име