Салата од компир може да биде многу сочна и кремаста! Препорачуваме салата од компир, која ќе го воодушеви вашето семејство! Салатата од компир е добро позната на сите нас уште од античко време, ја јадеме во сите прилики, ја служиме со риба, но и со јадења со месо, ја сакаме добро зачинета, со повеќе или помалку кромид.
Во земји како Австрија и Германија, ова јадење е посочно и покремасто. Трикот е во говедската супа! Со добро познати зачини како пиперка и сол и масло и оцет, Австријците и Германците ја збогатуваат својата компир салата со топла супа од говедско месо и лажичка сенф.
Состојки:
1 кг компири
1 црвен кромид,
250 мл супа од говедско месо (или супа од зеленчук),
1 лажичка сенф,
1 лажица вински оцет,
3 лажици сончогледово масло,
малку свежо мелен пипер,
сол
неколку гранчиња свеж магдонос.
Подготовка:
Измијте ги компирите, па ставете ги цели во тенџере со ладна вода и варете ги со лушпата околу 30 минути. Кога компирот ќе се свари, ставете го во ладна вода, оставете го да се олади малку за полесно да се излупи и сече, па излупете го и исечете го на парчиња со еднаква дебелина. Излупете кромид и исечкајте го на коцки, додајте го на компирот и внимателно измешајте.
Во топла супа додадете сенф, оцет, масло, сол и бибер, измешајте сè добро и прелијте ги компирите, лесно протресете го садот и оставете ја салатата да отстои најмалку еден час, така што сите ароми се апсорбираат.
Свежо магдонос ситно исецкајте го, посипете го преку салатата, доколку е потребно зачинете ја салатата со сол и бибер, измешајте внимателно и послужете
Уживајте во кремастиот и сочен вкус!