Доколку ги послужите со ванилички гостите покрај кафе или чај, нема да згрешите…
Постојат многу различни начини за подготовка на ванилички, но за да се топат во устата, тие мора да се направат со маснотии. Еве еден, без сомнение еден од најдобрите стари рецепти:
Состојки (за 60 ванилички):
300 гр путер
1 цело јајце и 2 жолчки
600 гр брашно
250 гр шеќер
сок од еден лимон
2 лажички ситно изрендана кора од лимон
250 гр мелени ореви
3 кесички ванилин шеќер
малку шеќер во прав
џем од кајсија или сливи
Подготовка:
Маснотиите изматете ги со миксер, додадете го целото јајце плус 2 жолчки, шеќерот, сокот и ренданата кора од лимон.
Додадете брашно, јаткасти плодови и рамномерно месете додека не се добие еднолично тесто. Покријте и ставете го во фрижидер најмалку три часа или преку ноќ.
На набрашнета површина развлечете тесто дебело околу ½ cm и со тркалезен калап или чаша извадете мали колачиња. Наредете ги со простор во плех обложен со хартија за печење.
Печете до 15 минути на 160 степени ако рерната има вентилатор или на 180 ако е обична рерна. Важно е ваниличките да не се препечени, туку да останат бели.
Кога ќе се испечат, треба целосно да се изладат, па секоја бисквит да се премачка со одбраниот џем или мармалад, па да се премачка со друг бисквит. Така добиените „сендвичи“ добро се валкаат во шеќер во прав измешан со 3 кесички ванила. Спакувајте ги во лимена или картонска кутија за да се одморат.
Ванилите се највкусни кога се оставаат неколку дена по печењето, па затоа најдобро да се воздржите од консумирање најмалку еден до два дена.