Состојки
Тесто:
- 450 гр брашно
- 250 гр маргарин
- 100 гр шеќер
- 1 кесичка прашок за пециво
- 3 жолчки
- 5 лажици кисела павлака (12 % мм)
Полнење со сирење:
- 5 дл млеко
- 150 гр шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 70 гр гриз
- 500 гр свежо сирење
- снег од 3 белки
Полнење со јаболка:
- 800 гр рендани јаболка
- 100 гр сечкани или мелени ореви
- 80 гр шеќер
Крем:
- 3 дл млеко
- 3 лажици шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 3 лажици брашно
- 100 гр маргарин
- малку сок од лимон
Глазура:
– 150 гр чоколадо за готвење
– 50 гр маргарин
– 3 лажици масло
Подготовка
Тесто:
Од горенаведените состојки замесете тесто и поделете го на 4 дела.
Оставете го тестото да отстои во фрижидер додека ги правите филовите.
Полнење со сирење:
Варете млеко со шеќер и ванилин шеќер. Кога ќе зоврие, сварете го гризот и варете додека не се згусне (околу 10 минути).
Исцеденото свежо сирење изматете го со миксер во изладената смеса од гриз и на крај со жица изматете во снегот од 3 белки.
Полнење со јаболка:
Излупете ги, изрендајте и исцедете ги јаболката. Во исцедените јаболка додадете сечкани ореви и шеќер и сè добро измешајте.
Крем:
Сварете млеко (околу 2 дл) со шеќер и ванилин шеќер.
Во преостанатиот 1 дл измешајте го острото брашно и сварете го во зовриеното млеко.
Гответе додека не се згусне (околу 10 минути).
Во изладената смеса измешајте маргарин со малку сок од лимон.
Производствен процес:
Во тавче од околу 38х20 см ставете хартија за печење.
Првиот лист тесто развлечете го и ставете го во тавче и премачкајте го со смесата со сирење.
Покријте со уште еден лист тесто и избоцкајте го со вилушка. Печете на 180°C околу 30-40 минути (во зависност од рерната).
Испеченото превртете го со помош на таблата на која ќе ја редете тортата. Оставете да се излади.
Во истата тава повторно ставете хартија за печење.
Третиот лист тесто развлечете го и ставете го во тавче и премачкајте го со смесата од јаболка.
Покријте со четвртиот лист тесто и избоцкајте го со вилушка.
Печете на 180°C околу 30-40 минути (во зависност од рерната).
Исто така, завртете го печењето со помош на табла. Оставете да се излади.
Изладениот дел од колачот премачкајте го со сирење и врз него ставете го делот од јаболката.
Работете внимателно бидејќи тестото е многу меко и кревко. Одозгора прелијте ја чоколадната глазура.