Тибетски рецепт за ЕЛИКСИР НА МЛАДОСТА
Потребни ви се само две состојки за тибетскиот еликсир на младоста – млеко и лук. Заштитува од настинки, го зајакнува имунитетот, ги штити крвните садови
Потребни ви се само две состојки (за тибетскиот еликсир на младоста) – млеко и лук – за да се заштитите од настинки, да го зајакнете имунитетот, да ги зачувате крвните садови и да го елиминирате заморот.
Многумина сигурно слушнале за корисни својства на млекото со лук. Јас сум голем љубител на овој пијалок. Му ги научив децата и внуците. Одлична заштита од настинки, дава енергија и го стабилизира притисокот. За мене ова е еликсир на младоста. Прочитав дека самиот Џингис Кан го испил! Затоа, ако сакате да останете млади и здрави што подолго, размислете за овој рецепт. Во 250 мл млеко додадете две мелени чешниња лук. Оставете го да зоврие на тивок оган и оставете го да отстои околу еден час. Пијте топло еднаш неделно – Нина Грабовска, Липецк
Коментирано од билкар Олга Борисовна Молостова, Николск
Напитокот од млеко и лук поволно делува на работата на миокардот, го подобрува протокот на крв, ги зајакнува крвните садови и имунитетот. Не е ни чудо што го сметаат за еликсир на младоста.
Млекото со лук може да се користи и како благо и безопасно средство за намалување на крвниот притисок . Сомелете пет чешниња лук и прелијте ги со 250 мл млеко. Оставете го да отстои најмалку два часа на собна температура, а потоа чувајте го во фрижидер. Земете една лажица три пати на ден во текот на една недела. Направете тридневна пауза и повторете го курсот.
ГО ОТСТРАНУВАМЕ ЗАМОРОТ
Следниот рецепт помага да се отстрани заморот . Сварете 200 мл млеко и малку изладете го. Додадете едно чешне мелено лук и една лажичка мед. Добро измешајте и испијте веднаш (треба да го направите навечер и да го земате пред спиење). Лекот трае две до три недели.
! Контраиндикации: индивидуална нетолеранција, гастритис во акутна фаза, дијабетес, хипотонија, бубрежна инсуфициенција, жолчни камења, анемија, болести на тироидната жлезда, бременост, доење.
Лукот мора да биде свеж, бидејќи минатогодишниот лук нема корисни својства.