Дома Твој готвач Тесто за пица од сладок компир (без глутен)

Тесто за пица од сладок компир (без глутен)

1105
0

Ова тесто за пица е лесно за подготовка, вкусно и здраво, без глутен и може да го јадат вегани.

Состојки:

2-3 средни слатки компири,

200 гр брашно од сорго,

2 лажици мелено семе од лен,

2 мелени чешниња лук,

1 лажица јаболков оцет,

1 лажица сув квасец,

1 лажица маслиново масло,

1 лажичка оригано,

1 лажичка босилек,

½ лажички сол,

½ лажички прашок за пециво,

1 дл вода (доколку е потребно),

Подготовка:

Излупете сладок компир и исечете го на коцки и варете го на пареа околу 15 минути, или додека не омекне.

Кога слаткиот компир ќе се свари, префрлете го во подлабок сад и изгмечете го во пире. Додадете јаболков оцет, маслиново масло и лук и добро измешајте.

Во друг сад измешајте ги сувите состојки (брашно од сорго, ленено семе, квасец, оригано, босилек, сол и прашок за пециво).

Додадете ги сувите состојки во слаткиот компир и промешајте сè за да се комбинираат состојките. Ако смесата е премногу тенка, постепено додавајте вода.

Загрејте ја рерната на 200 ° С. Ставете мрсна хартија на плех за печење и раширете го тестото рамномерно. Во зависност од големината на листот што го користите и посакуваната дебелина на тестото, можеби ќе ви требаат 2 листови.

Печете го тестото 20-25 минути, или додека не добие светло-кафеава боја на рабовите. Должината на печењето зависи од јачината на рерната, па доколку е потребно, продолжете го времето за печење за уште 5 минути.

Кога тестото се пече, извадете го од рерна, додадете го филот по желба и печете 8 до 10 минути на температура од 220 ° С.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име