Ова тесто за пица е лесно за подготовка, вкусно и здраво, без глутен и може да го јадат вегани.
Состојки:
2-3 средни слатки компири,
200 гр брашно од сорго,
2 лажици мелено семе од лен,
2 мелени чешниња лук,
1 лажица јаболков оцет,
1 лажица сув квасец,
1 лажица маслиново масло,
1 лажичка оригано,
1 лажичка босилек,
½ лажички сол,
½ лажички прашок за пециво,
1 дл вода (доколку е потребно),
Подготовка:
Излупете сладок компир и исечете го на коцки и варете го на пареа околу 15 минути, или додека не омекне.
Кога слаткиот компир ќе се свари, префрлете го во подлабок сад и изгмечете го во пире. Додадете јаболков оцет, маслиново масло и лук и добро измешајте.
Во друг сад измешајте ги сувите состојки (брашно од сорго, ленено семе, квасец, оригано, босилек, сол и прашок за пециво).
Додадете ги сувите состојки во слаткиот компир и промешајте сè за да се комбинираат состојките. Ако смесата е премногу тенка, постепено додавајте вода.
Загрејте ја рерната на 200 ° С. Ставете мрсна хартија на плех за печење и раширете го тестото рамномерно. Во зависност од големината на листот што го користите и посакуваната дебелина на тестото, можеби ќе ви требаат 2 листови.
Печете го тестото 20-25 минути, или додека не добие светло-кафеава боја на рабовите. Должината на печењето зависи од јачината на рерната, па доколку е потребно, продолжете го времето за печење за уште 5 минути.
Кога тестото се пече, извадете го од рерна, додадете го филот по желба и печете 8 до 10 минути на температура од 220 ° С.