Брзо, лесно и вкусно, токму онака како што ни треба по напорниот работен ден!
Крем тестенини со павлака и печурки, секако влегуваат во поедноставните, и секогаш фини јадења . Можете да ги замените шампињоните со друг вид печурки ако сакате, и ако сакате да подготвите вегетаријанска верзија, само отстранете ја сланината
За поефективен изглед на садот, одличен избор би биле зелените или црните тестенини . Мајчината душица и пиперките ќе одат добро со оваа комбинација , и ако сакате да го зачините вашиот ручек, задолжително послужете ги тестенините со чаша фино бело вино.
Состојки:
450 гр тестенини
1 лажица путер
400 гр печурки
100 гр ситно сецкана сланина
1 кромид
2 чешниња лук
250 мл вино
4 лажици павлака
40 гр пармезан
2 лажици магдонос
сол, бибер
Подготовка:
Гответе ги тестенините ал денте, помалку сварени
Се топи путерот во тава на среден оган.
Додадете го исечканиот кромид и, по две минути, мелениот лук.
Додадете ситно сецкана сланина
Кога кромидот и сланината ќе се испржат, додадете ги печурките што сте ги исчистиле и исечете на парчиња.
Пржете десетина минути додека не испари течноста и омекнат печурките.
Истурете го виното и варете го додека не испари.
Кога ќе испари, добро промешајте и тргнете го од оган. Зачинете со сол и црн пипер.
Додадете ги варените тестенини и неколку лажици од водата што се вареја, павлаката ситно рендан пармезан и две лажици сецкан магдонос. Промешајте сè полека и, доколку е потребно, додадете повеќе сол.
Тргнете го од оган и послужете го топло.