Дома Здравје Сè што треба да знаете за какаото!

Сè што треба да знаете за какаото!

1496
0

Што може да направи какаото за вашето здравје? Нема да верувате, но многу! Овој скромен напиток кој често им го даваме на децата крие многу придобивки.

Се смета дека какаото првпат го користела цивилизацијата на Маите во Централна Америка. Шпанските освојувачи го донесоа во Европа во 16 век и брзо стана популарен како (највкусниот) здравствен пријател во историјата!

КАКО СЕ ДОБИВА КАКАОТО?
Какаото во прав се создава со дробење зрна какао и отстранување на маснотиите, односно путерот од какао. Зрната, исто така, се пече пред да се меле за да се добие какаото што сите го знаеме.

Зрната какао може да се консумираат како прав, чоколадо или како какао грмушки (кршени зрна какао).

КАКАОТО И ЗДРАВЈЕТО
Какаото е еден од најбогатите извори на полифеноли. Особено е богат со флаваноли, кои имаат силно антиоксидантно и антиинфламаторно дејство.

Полифенолите се природни антиоксиданси кои се наоѓаат во храната како овошје, зеленчук, чај, чоколадо и вино.

Тие се поврзани со бројниздравствени придобивки,вклучувајќи:

намалување на воспалението во телото
подобар проток на крв
намалување на крвниот притисок
подобрени нивоа на холестерол и шеќер во крвта

ОБИЧНО КАКАО VS. СУРОВО КАКАО
Највисоките нивоа на какао флаваноли се наоѓаат во сировото какао и во помала мера во темното чоколадо и обичното какао.

Тоа е затоа што флавоноидите се разградуваат за време на процесот на готвење/печење што се користи за правење конвенционално какао и чоколадо.

Зрната какао често се третираат со алкали за да се намали горчината, што резултира со намалување на содржината на флаванол за 60%.

Значи, иако какаото е одличен извор на полифеноли, не сите производи што содржат какао ќе ги имаат истите здравствени придобивки. Најдобар избор е сировото какао и сировото чоколадо, кои се необработени и затоа не ја изгубиле својата здравствена вредност.

ЗОШТО ДА НЕ ПИЕТЕ КАКАО ПРЕД СПИЕЊЕ?
Какаото содржи стимулирачки соединенија теобромин и кофеин . Зрната какао содржат помеѓу 0,1% и 0,7% кофеин, а сувите зрна кафе околу 1,2% кофеин.

Поради оваа причина, какаото и чоколадото имаат стимулирачки ефект врз нашиот ум , слично како кафето или чајот. Затоа, ако сакате да спиете помирно, консумирајте какао и чоколадо порано во текот на денот!

КАКО ДА ГО ВКЛУЧИТЕ КАКАОТО ВО СВОЈАТА ИСХРАНА?
Ви откриваме неколку забавни и здрави идеи за тоа како да ја вклучите оваа здрава храна во вашата исхрана:

Јадете темно чоколадо: погрижете се да е квалитетно и да содржи најмалку 70% какао.

Топло/ладно какао: за чоколаден милкшејк, измешајте какао со вашето омилено млеко или билен пијалок.

Смути : Какаото може да се додаде во вашето омилено смути! Предлагаме да додадете крцкави мелени зрна какао за одлична текстура и 100% какао!

Пудинг : Можете да додадете сирово какао во прав во домашните пудинзи како пудинг со чиа.

Вегански чоколаден мус: измешајте авокадо, какао, бадемово млеко и засладувач како урми во густ вегански чоколаден мус!

Гранола или мусли: Додајте сирово какао во омилениот сад со гранола или мусли за да ги подобрите здравствените придобивки и да го збогатите вкусот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име