Дома Здравје Сурови или варени? Ова е најздравиот начин да се консумираат различни зеленчуци

Сурови или варени? Ова е најздравиот начин да се консумираат различни зеленчуци

460
0


Дали е подобро да се готви или да се консумира сиров за да ги задржи различните органолептички својства?

Сурови или варени? Кој е подобар начин да се консумираат некои од главните зеленчуци што ги носиме на нашите трпези?

Готвењето менува некои витамини, но го олеснува нашето тело да асимилира други супстанции.

Здравиот разум сугерира да јадете некој зеленчук, и сиров и варен, секогаш кога е можно, почитувајќи ги сезонските услови колку што е можно и секогаш да го одржувате нашето мени многу разновидно.

Имајте на ум дека готвењето значително ја намалува содржината на фолна киселина и витамин Ц во зеленчукот.

Еве неколку корисни предлози во овој поглед со индикација за секој зеленчук кој е најдобрата и најздравата опција за консумирање:

  1. Морков

Сурови и варени. Доколку сакате подобро да го апсорбирате бета-каротинот – претходникот на витаминот А – присутен во морковот, подобро е да го консумирате варен и прелиен со малку масло.

Всушност, бета-каротинот полесно се асимилира во телото по кратко готвење.

Храната што ја содржи би било подобро да се јаде малку пржена во тава или во многу топла вода. Витаминот А е растворлив во масти. Нашето тело подобро го апсорбира ако го придружуваме со добри масти, како што е екстра девственото маслиново масло.

Сепак, добро е наизменично да се консумираат сирови и варени моркови, бидејќи некои од витамините што ги содржи, како што е витаминот Ц, се чувствителни на топлина и се уништуваат со готвење.

  1. Домат

Сурови и варени. Истиот аргумент како и за морковите важи и за доматите, доколку нашата цел е да го зголемиме внесот на ликопен.

Всушност, ликопенот е антиоксидантна супстанца која се ослободува повеќе кога се подложува на лесно готвење.

Јадењето сирови домати, од друга страна, гарантира снабдување со витамини кои би биле расипани од топлината.

  1. Лук

Суровини. Лукот содржи алицин , супстанца одговорна за неговите антибиотски, антивирусни и антибактериски ефекти.

Алицинот е чувствителен на топлина, па за негова асимилација подобро е повремено да се консумира сиров лук, како да е вистински лек.

  1. Спанаќ

Сурови и варени. Готвењето спанаќ овозможува подобра асимилација на неговата содржина на железо, магнезиум и калциум.

Кога јадете сиров спанаќ, зачинете го со сок од лимон , богат со витамин Ц, за телото полесно да го апсорбира железото.

  1. Тиква

Варена. Тиквата, исто како и морковот, има висока содржина на бета-каротин. Поради оваа причина, се препорачува да се консумира варена и зачинета со малку масло, за да се подобри апсорпцијата на овој претходник на витамин А.

Сепак, ништо не ве спречува да ја консумирате тиквата сирова, можеби исечена на тенки парчиња и маринирана во масло и лимон.

  1. Црвена пиперка

Сурови и варени. Јадењето сирова црвена пиперка ви овозможува да не ја менувате содржината на витамин Ц , што значително би се намалило со готвењето.

Од друга страна, исто како доматите, црвените пиперки содржат и ликопен , кој подобро се асимилира кога се готви.

  1. Брокула

Сурови или варени. Некои типични јадења вклучуваат зовриена брокула. Затоа изгледа чудно да се размислува за нивно јадење сирови.

Суровата брокула, сепак, полесно се вари и содржи ензим корисен за прочистување на црниот дроб, кој за жал се уништува со готвење.

Алтернатива на вообичаеното готвење може да биде бавното готвење на пареа .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име