Дома Живот Спанаќ и млечни производи – добра е оваа комбинација?

Спанаќ и млечни производи – добра е оваа комбинација?

725
0

Дали некогаш сте се запрашале зошто толку многу рецепти сугерираат додавање млеко, сирење или други млечни производи при подготовка на спанаќ?

Спарувањето на спанаќот со млеко ви помага да ги добиете сите хранливи материи што ви се потребни.
Спанаќ и млечни производи. Оваа комбинација на намирници не само што е многу вкусна туку и исклучително здрава. Експертите истакнуваат дека спанаќот треба да се готви со млеко за оксалната киселина да се врзе за калциумот од млекото.

Спанаќ и млечни производи – идеална комбинација
Оксалната киселина во спанаќот нема да ја попречува апсорпцијата на калциум од млекото и другите состојки богати со калциум, поради што спојувањето на спанаќот со млечните производи ви помага да ги добиете сите хранливи материи што ви се потребни .

Спанаќот содржи оксалат (оксална киселина) , која е анти-хранлива соединение присутна во различни лиснати зелени (амарант, цвекло, блитва), зеленчук (маниока, магдонос, млад лук), семки, јаткасти плодови (бадеми). , индиски ореви). , какао, чај и кафе. Кога се консумира, се врзува за минерали како што се калциум и железо, формирајќи соединенија кои вообичаено се елиминираат во урината или со столицата. За некои луѓе, ова може да го зголеми ризикот од камења во бубрезите и други здравствени проблеми. Бидејќи минералите се претвораат во отпаден нуспроизвод, тие повеќе не се достапни за апсорпција во дигестивниот систем.

Варениот спанаќ го намалува нивото на оксална киселина за 30 до 90 проценти
Оксалат, исто така, може да се произведе во телото или да се претвори од витамин Ц за време на неговиот метаболизам. Секогаш можете да ја исфрлите храната со големи количини на оксалати од вашата исхрана или да ја ограничите на мали порции (50 mg на ден).

За да се внесе доволно калциум и да се компензира намалениот внес на оксалат, добра алтернатива се млечните производи или зеленчукот, како што е брокулата. Можете исто така да сварите спанаќ и да го намалите нивото на оксална киселина за 30 до 90 проценти. Бебешкиот спанаќ треба да има помала количина на оксалати. Пиењето многу вода помага да се произведе доволно урина за да се елиминира ова штетно соединение.

Спанаќот, како и цвеклото, е природно богат со соединенија наречени нитрати. Тие помагаат да се подобри протокот на крв и притисокот со релаксирање на крвните садови , намалување на артериската вкочанетост и промовирање на дилатација . Намалувањето на крвниот притисок помага да се намали ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Истражувањата покажуваат дека храната богата со нитрати, како што е спанаќот, исто така може да ви помогне да преживеете срцев удар .

Спанаќ и млечни производи во комбинација со слатки
Спанаќот е одличен извор на витамин К, како и извор на магнезиум, калциум и фосфор. Овие хранливи материи се важни за одржување на здравјето на коските.

Спанаќот обично се користи во солени јадења, но можете да го пробате и во слатки . Направете сладолед или шербет од овие здрави листови. Измешајте млади листови спанаќ со банана или чоколадо (темно или бело), ​​бадемово млеко и ванила за да направите вкусно смути. Зачинете ги вашите обични пусти со тие зелени листови. Можете исто така да се придржувате до класичните јадења како тестенини или равиоли. Не заборавајте да додадете извор на калциум, како пармезан, горгонзола или други убави сирења со вкус.


Спанаќот често се користи за интензивирање на возбудливата зелена боја во јадења или сосови (сос на база на мајонез со пире од билки), зелени тестенини, палачинки и колачи (пецива, кекси).

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име