Солени стапчиња (рецепт)
Идеални за грицкање.
Состојки:
2 жолчки
1,5-2 лажички сол
1 чаша (180 гр.) павлака
250 гр омекнат маргарин
500 гр брашно за сите намени
1 прашок за пециво
Повеќе:
1 јајце за премачкување
сусам за посипување
Подготовка:
1. Маргаринот се вади од фрижидер да омекне, речиси на собна температура. Измешајте ги брашното и прашокот за пециво.
2. Ставете две жолчки во голем пластичен сад (белките користете ги за друго… ) Посолете по вкус (јас користам две лажички) и павлаката и сè убаво измешајте со лажица. Сега исецкајте го омекнатиот маргарин и сè убаво измешајте со лажица.
3. На крајот се додава брашното помешано со прашокот за пециво и најпрвин убаво се меша со лажица, а потоа со рака се замесува фино, мазно тесто.
4. Работната површина посипете ја со брашно, па со сукало развлечете го тестото до дебелина од околу 1 см. Земете остар нож или оној сукало за сечење на тестото. Стапчињата исечете ги во саканата големина и ставете ги на плех обложен со хартија за печење. Ќе ви треба еден голем плех за печење.
5.Можете да ги направите и како стапчиња, не е важно. Но, ќе се согласите дека вака е побрзо и попрактично, бидејќи нема остатоци од тесто што треба повторно да се замесите и да се разреди со сукало, како кога правите топчиња.
6. Стапчињата премачкајте ги со изматено јајце, посипете ги со сусам и печете ги во загреана рерна на 200 степени 20 минути или додека убаво не поруменат.