Слатко од бело грозје! Најубавиот вкус за паметење
Слаткото од грозје се прави од мали плодови грозје од посебен вид наречени султани. Ова грозје нема семки и има многу нежна кора, така што плодот може убаво да се готви без никаква обработка.
Зрнестиот плод на лозата е многу наградувачка храна, со голема хранлива и диетална вредност, а во народната медицина се користи илјадници години. Грозјето делува како природен диуретик, а исто така е и многу хранливо. Неговата сезона е веќе започната, многу е прифатлива, па немате причина да ја избегнувате…
Грозјето обично го јадеме сирово. Сепак, од него можете да направите сок, оцет, џем или слатко . Последново треба да го готвите од ситно грозје од посебен вид султана (или султана) . Ова грозје нема семки и има многу нежна кора, така што плодот може убаво да се готви без никаква обработка. Султаната што ја избравте за десерт не смее да биде презрела, туку полузрела.
Слатко од грозје
Компоненти:
1 кг грозје
1.250 гр шеќер
лимон
Подготовка:
Внимателно измијте го грозјето и извадете ги зрнцата од китката, едно по едно. Истурете шеќер во тавата за готвење слатки, истурете чаша вода и сварете го сирупот како и за секое слатко. Кога сирупот ќе се свари, ставете го грозјето во него и продолжете со готвењето. Додадете го лимонот, излупен и исечен на прстени. Гответе додека слаткото не се згусне за да падне во големи капки од подигнатата лажица. Потоа тргнете го слаткото од шпоретот, внимателно отстранете ја пената и покријте го со влажна, чиста крпа. Оставете да отстои 12 часа, а потоа истурете во суви, чисти тегли.
Уживајте!