Дома Здравје Сланина-дали сланината е нездрава или, напротив, многу корисна за нашиот организам

Сланина-дали сланината е нездрава или, напротив, многу корисна за нашиот организам

1260
0

Не е ни чудо што сланината е високо позиционирана на листата на омилени јадења на голем број луѓе. За неа, како и за неколку, секако важи познатата дилема – дали е се што е вкусно и нездраво? За тоа дали сланината е нездрава или, напротив, многу корисна за нашиот организам, „копјата се кршат“ и нутриционистите, лекарите, но и потрошувачите. Неспорно е, меѓутоа, дека некои состојки кои се важни за процесите во нашиот организам ги има само во месото.

Сланината е полна со протеини
100 грама сланина содржи 37 грама чист протеин од животинско потекло, а како што е познато, протеинот е клучна градежна компонента на најголемиот број клетки во нашето тело . Иако најчесто се зборува за протеините кога станува збор за составот на мускулите, косата и ноктите се речиси целосно направени од протеини. Нашето тело ги користи за производство на многу неопходни материи, од ензими до нови црвени крвни зрнца.

Витамин Б комплекс
Сланината содржи цела низа витамини од групата Б, како што се Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б12. Овие витамини се од витално значење за најсложените процеси во телото, а недостатокот на витамини Б може да доведе до намалување на функцијата на срцето , црниот дроб, бубрезите и мозокот.

Многу витамини од оваа серија, како што се ниацин (Б3), пиридоксин (Б6), биотин (Б7), се вклучени во разградувањето на мастите и јаглехидратите за време на процесот на варење. Други, како што се тиамин (Б1) и фолна киселина (Б9), се суштински делови на сложени процеси како што се репликација на ДНК, клеточна делба, производство на невротрансмитери или апсорпција на железо.

Сланината е богата со селен
Селенот е есенцијален минерал и антиоксиданс кој може да помогне да се намали ризикот од рак и срцеви заболувања, да се зајакне имунолошкиот систем и да се одржи здравјето на мозокот и тироидната жлезда . Студиите покажаа дека поради неговите антиинфламаторни својства и способноста да го намали оксидативниот стрес во белите дробови, селенот може да ја намали потребата за повеќе потенцијално штетни кортикостероидни лекови кои се користат за лекување на астма .

Фосфор, железо, магнезиум, цинк
Фосфорот сочинува 1 процент од вкупната телесна тежина и се користи за формирање на коски и заби. Свинското месо и сланината содржат одредени количини железо, магнезиум, цинк и калиум, а се користат за голем број витални процеси, од формирање на црвени крвни зрнца и пренос на кислород, до регулација на мускулната и нервната функција.

Сланината е извор на омега 3 масни киселини
Омега-3 е масна киселина која во најголеми количини ја има во масната риба, лененото семе, јаткастите плодови, а ја има и во сланината. Многу нутриционисти ги припишуваат најголемите здравствени придобивки од сланината на нашето здравје. Сепак, треба да се биде внимателен бидејќи масовното одгледување свињи на фармите го зголеми процентот на Омега-6 во споредба со Омега-3 масните киселини. Здравиот внес на омега-3 масти може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, да се намалат симптомите на ревматоиден артритис и да се ублажат симптомите на депресија .

Сланината помага да се намали постојаното чувство на глад
Оваа вкусна храна може да ви помогне да ја надминете желбата за храна, бидејќи содржи масти кои влијаат на чувството на ситост. Тоа е количината на маснотии за која повеќето луѓе се грижат во однос на негативните здравствени ефекти. И според студиите, приближно половина од мастите во сланината припаѓаат на мононезаситени и содржат висок процент на олеинска киселина , која е „здрава за срцето“. Како дел од диета богата со масти и ниски јаглехидрати, способноста на сланината да ве натера да се чувствувате сити и задоволни додека јадете релативно мал оброк, полн со масти и протеини, ја прави здрав избор доколку е во умерени количини.

Сланината е извор на холин кој е добар за мозокот

Фосфатидилхолинот или холинот е суштинска хранлива материја, што значи дека ја апсорбираме како дел од исхраната, за разлика од оние што телото ги произведува природно. Го има во месото и јајцата. Една нова финска студија сугерира дека употребата на холин во производството на невротрансмитерот ацетилхолин може да му даде суштинска улога во намалувањето на когнитивниот пад поврзан со стареењето и во спречувањето на Алцхајмерова болест и деменција. Студијата на околу 2.500 мажи покажа дека „ризикот од деменција е 28 отсто помал кај мажите со најголем внес на фосфатидилхолин, во споредба со мажите со најмал внес“.

Покрај спречувањето на Алцхајмерова болест, деменција и опаѓање на когнитивните способности поради возраста, здравиот внес на холин преку храна како што е сланината може да придонесе за подобра меморија и подобра функција на мозокот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име