Сосовите можат да имаат корисен ефект врз физичкото и менталното здравје.
Нутриционистот Сигне Сванфелд ги сподели здравствените придобивки од популарните сосови кои луѓето најчесто ги консумираат со своите оброци.
Кечап
Откриено е дека врелиот кечап потенцијално ја зголемува плодноста кај мажите . Антиоксидантот ликопен, кој им ја дава бојата на доматите, може да го зголеми бројот на сперматозоиди до 70 отсто, покажа студијата спроведена на Универзитетот Шефилд.
Една американска студија од 2002 година на 47.000 мажи покажа дека јадењето кечап два или повеќе пати неделно, исто така, може да го намали ризикот од развој на рак на простата за околу 20 проценти.
Сепак, Signe предупредува дека кечапот може да содржи големи количини на додадени шеќери. Таа вели: „Ако сакате да го намалите внесот на шеќер, побарајте сорти без шеќер или со намален шеќер“.
Сенф
Сенфот се смета за еден од најстарите познати сосови во светот, а историските записи сугерираат дека бил измислен во древниот Египет.
Сенфот е преполн со селен и магнезиум, кои може да имаат антиинфламаторни својства. Некои студии, исто така, открија дека семето од синап може да заштити од бактерии и габи како E. coli.
Сепак, други студии тврдат дека сенфот нема заштитни ефекти. Дополнително, варијации на сенф може да бидат богати со натриум, па затоа треба да се јаде умерено.
„Високиот внес на натриум може да го зголеми крвниот притисок и да доведе до кардиоваскуларни болести“, предупреди Сигне.
Од друга страна, послаткиот сенф содржи голема количина шеќер, што исто така може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести и зголемување на телесната тежина.
Мајонез
И покрај тоа што се смета за нездрав поради неговата висока содржина на масти, мајонезот е направен од хранливи состојки.
„Мајонезот традиционално се прави од растително масло и јајца, а двете намирници се хранливи. Маслото содржи незаситени здрави масти, а јајцето обезбедува протеини, како и хранливи материи како што е витаминот Д“, вели Сванфелд.
Мајонезот, исто така, има висока концентрација на витамин Е , за кој една студија покажа дека може да ги заштити жените во постменопауза од мозочен удар. Истражувачите од Интергруп од Аризона и Универзитетот во Минесота открија дека жените во постменопауза со значителни количини на витамин Е во нивната исхрана имаат помала веројатност да умрат од мозочен удар.