Дома Твој готвач Се топи во устата и нема ништо подобро и поедноставно, најдобрата мрзлива...

Се топи во устата и нема ништо подобро и поедноставно, најдобрата мрзлива пита со јаболка се прави на старомоден начин

1202
0

Се топи во устата и нема ништо подобро и поедноставно, најдобрата мрзлива пита со јаболка се прави на старомоден начин

Најдобар рецепт за мрзливи пита?

Мрзливата пита е лесна за подготовка и на сите млади домаќинки им препорачуваме да го пробаат овој бабински рецепт.

Состојки (1 чаша = 2 дл):

За бисквитот:

6 големи јајца (или 8 средни)

1 чаша млеко

1 чаша масло

4 чаши брашно

2 прашоци за пециво

рендана кора од лимон

1,5 чаши шеќер

За пополнување:

1 кг јаболка

цимет

1 чаша шеќер

трошки од леб (презла)

Друго:

6 лажици домашен мармалад (од сливи или јаболка)

шеќер во прав за посипување

Подготовка:

Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките додека не се стегнат, а жолчките изматете ги со шеќерот. Измешајте брашно со рендана кора од лимон, млеко и масло, додадете снег од белка и измешајте. Потоа додадете ги жолчките и на крајот 2 прашоци за пециво.

Сè убаво измешајте и поделете ја смесата на два дела. Еден дел од смесата истурете го во намрсена и лесно набрашнета тава и печете во загреана рерна на 180°C точно 10 минути.

Во меѓувреме измијте ги и изрендајте ги јаболката. Се меша со шеќер, цимет и малку лебни трошки (околу 100 гр.).

Полупечениот пандишпан извадете го од рерна, премачкајте го со домашен или купен мармалад од сливи или јаболка. Премачкајте го филот со рендано јаболко и прелијте го со остатокот од подготвената смеса. Смесата израмнете ја со лажица.

Вратете ја во рерна уште 30 минути додека убаво порумени. Послужете попрскано со шеќер во прав.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име