Освен што овој вкусен напиток добро влијае на расположението и не опушта, научно е потврдено дека е исклучително корисен за жените во постменопауза.
Тримесечното истражување на група жени во постменопауза покажа дека сите оние кои секојдневно пиеле какао имаат многу помал ризик од срцев удар и коронарна срцева болест.
Имено, флаванолите (фитонутриенти од какаото) ја намалуваат вкочанетоста на крвните садови и го намалуваат крвниот притисок.
Освен што добро делува на срцето и крвните садови, какаото го регулира нивото на шеќер во крвта, ја поттикнува меморијата и концентрацијата, е моќен антиоксиданс и афродизијак.
Секако, се работи за вистинско, горчливо какао, а не за разни производи на база на какао кои имаат најмногу шеќер.