Седум видови на храна кои го зајакнуваат имунитетот и помагаат во борбата против настинката и грипот
СО доаѓањето на постудените денови и поголем ризик од болести, зајакнувањето на вашиот имунолошки систем е клучно за да се заштитите од сезонските настинки и грип. За да спречите болест или барем да ги намалите шансите за нејзино заболување, можете да вклучите во вашата исхрана некои од намирниците избрани од нутриционистите за порталот Health Shots.
Лук : Познат по своите својства за зајакнување на имунитетот, лукот содржи алицин, соединение кое има антивирусно и антибактериско дејство. Додавањето сиров или варен лук во оброците може да ја подобри одбраната на телото од инфекции.
Храна богата со витамин Д : Храната богата со витамин Д, како што се масна риба (лосос и скуша), збогатени млечни производи и жолчки од јајца, играат витална улога во зајакнувањето на имунитетот. Соодветното ниво на витамин Д може да го намали ризикот од респираторни инфекции, што ја прави оваа храна неопходна во зима.
Зелен лиснат зеленчук : Зеленчуците како спанаќ, кељ и блитва се преполни со витамини, минерали и антиоксиданси кои го поддржуваат имунолошкиот систем. Нивната висока содржина на влакна, исто така, промовира здраво црево, што е клучно за целокупниот имунитет.
Храна богата со витамин Ц : агрумите, јагодите, пиперките и кивите се полни со витамин Ц, моќен антиоксиданс кој помага во зајакнувањето на имунитетот. Вклучувањето на овие овошја и зеленчук во вашата исхрана може да му помогне на вашето тело да се бори против настинката, пишува Health Shots.
Брокула: Овој зеленчук е извор на хранливи материи, содржи витамини А, Ц и Е, како и влакна. Јадењето брокула може да го зајакне вашиот имунолошки систем, што го прави одличен избор за време на сезоната на грип.
Семиња и јаткасти плодови : Храната како семки од тиква, семки од сончоглед и бадеми се богати со цинк и здрави масти, и двете се важни за силен имунолошки одговор. Нивното вклучување во исхраната може да ве заштити од зимски болести.
Зачини : куркумата, ѓумбирот и кајенскиот пипер имаат антивоспалителни својства и го зајакнуваат имунитетот. Додавањето на овие зачини во вашите оброци не само што го подобрува вкусот, туку помага и во борбата против болестите.