Салата со пченка и пилешко! Толку е лесно и вкусно што сите ќе ве прашаат за рецептот
Оваа кремаста салата со пченка и пилешко е одличен избор за празнична трпеза – едноставна за подготовка и доволно богата за да ги задоволи и најпребирливите гости.
Започна периодот на прослави, кога семејствата и пријателите се собираат околу богатите трпези во домовите ширум земјата , а домаќинките сега се зафатени со планирање што ќе им послужат на своите гости.
Во потрага по нови, свежи идеи за празничната трпеза, многумина избираат салати кои можат да се послужат и со главното јадење и како предјадење .
Славска салата со пченка и пилешко е токму таков рецепт – кремаста, хранлива и многу вкусна. Оваа салата богата со бои и состојки ќе ја збогати секоја празнична трпеза и ќе ја освежи атмосферата со лесен вкус и примамлив изглед.
Состојки:
200 гр варено пилешко филе
4 варени јајца
100 гр сирење
1 конзерва пченка
грст кромид
една рака магдонос
3 лажици мајонез
3 лажици кисела павлака
1/2 лажичка сенф
бибер и сол по вкус
Подготовка:
За да ја направите оваа салата, исечете го пилешкото филе на мали парчиња. Исечете ги јајцата на мали коцки. Магдоносот ситно се сечка. Исто така ситно исецкајте го кромидот. Сирењето изрендајте го на крупно ренде.
Соединете ги сите состојки, па додадете ја пченката. Направете го преливот за салата. За да го направите ова, измешајте мајонез со кисела павлака, додадете сенф, сол и бибер по вкус.
Зачинете ја салатата и измешајте. Додадете го преливот во салатата пред сервирање. Истурете го во калапот за колачи и оставете го да отстои во фрижидер до сервирање, за да се стегне. Украсете со пченка и магдонос по желба.