Руски лекар открил појадок од 3 состојки кој го намалува крвниот притисок и го чисти телото од токсини
Кога вака се подготвува овесната каша, се добива добра смеса за поттикнување на работата на цревата, но и одличен извор на растворливи влакна, кои ја обвиваат слузокожата на желудникот и го штитат од иритирачки фактори.
Желето од овесна каша е едноставна и евтина смеса што секој може лесно да ја направи дома и како може да помогне во одржувањето на вашиот дигестивен систем, црниот дроб и бубрезите здрави. Рускиот ендокринолог Елена Сјуракшина истакна дека оваа природна мешавина има бројни предности за организмот бидејќи помага во неутрализирање на лошиот холестерол, го подмладува и чисти телото од токсини и го стабилизира крвниот притисок, пренесува Блиц Жена.
„Овесното желе е богато со растворливи влакна кои помагаат да се намали нивото на „лошиот“ холестерол во крвта. Содржи и магнезиум, калиум и други елементи кои помагаат за намалување на крвниот притисок“, вели д-р Сјуракшина за порталот „Роскачество“.
Потребни состојки:
100 грама мелена овесна каша
200 грама овесна каша
50 мл кефир
1 литар вода
Подготовка:
Истурете мелени и обични снегулки и снегулки во стаклена тегла (волумен најмалку 1,5 литри), потоа додадете кефир и литар топла вода и сè добро измешајте со дрвена лажица. Покријте ја теглата со газа и прицврстете ја со ластик. Ставете ја теглата на темно и топло место да ферментира два дена. Ферментацијата е завршена кога на површината ќе се појават меурчиња.
Смесата процедете ја низ сито обложена со газа во чиста тегла, па покријте ја со газа и оставете ја на топло место еден ден. По 24 часа, смесата треба да се одвои во течен горен дел, додека дното е густа смеса. Внимателно исцедете го горниот, течен слој, а долниот слој употребете го како стартер за подготовка на медицински желе (може да се чува во фрижидер до 10 дена).
За понатамошна подготовка на две чаши лековито овесно желе, разредете 3 лажици предјадење во чаша вода. Во тенџере сварете чаша обична вода, а кога ќе зоврие додадете го разредениот предјадок. Повторно ставете ја смесата да зоврие и варете со постојано мешање. Времето за готвење зависи од саканата дебелина на пијалокот. Почекајте желето да се излади пред да го консумирате.
Желето од овесна каша е безбеден и хранлив напиток, па затоа нема страв во неговото консумирање. Сепак, доволно е да пиете една до две чаши дневно. Содржи огромна количина на влакна, антиоксиданси, витамини и минерали кои се корисни за организмот.