Руски билкар го откри најдобриот лек против отекување на нозете: По 2 дена ќе почувствувате олеснување
Природен лек кој му помага на телото да се ослободи од вишокот течност, кој често е виновник за отекување на нозете и телото
Во нашиот секојдневен живот, нашето тело често комуницира со нас на суптилни, а понекогаш и не толку суптилни начини. Отекувањето на нозете , еден од сигналите што ни ги испраќа телото, не е само естетска или физичка непријатност; но може да биде и тивок аларм кој укажува на подлабоки здравствени проблеми.
Симптом или предупредувачки сигнал?
Отекувањето на телото, особено на нозете, познато како едем, може да биде резултат на голем број различни фактори, од едноставни како стоење или седење долго време, до посложени медицински состојби. На пример, тоа може да биде знак за проблеми со циркулацијата, абнормалности во бубрезите или дури и срцеви заболувања. Во некои случаи, тоа е резултат на прекумерно задржување на течности во ткивата на нозете, што може да биде последица на нездрави животни навики, како што се несоодветна исхрана и недостаток на физичка активност.
Магдоносот како природен одговор на оток
Во светот на народната медицина, магдоносот се издвојува како природен диуретик, средство кое му помага на организмот да се ослободи од вишокот течности, кој често е виновник за отокот. Неговите диуретични својства се препознаваат со векови, а денес можеме да ги користиме во форма на едноставна, но ефективна лушпа. Лушпа е пијалок што се користи за различни цели, вклучувајќи чистење на телото, ублажување на медицински состојби и подобрување на здравјето
Рецепт со магдонос за намалување на отокот
Подготовката на супа од магдонос е едноставна и не бара многу време или посебни состојки. Еве како можете да ја користите оваа скромна, но моќна билка:
Подготовка на растението: Користете свеж магдонос – и лисја и корени. Измиеното растение исечкајте го ситно, а најдобро е да го сомелете во машина за мелење месо.
Подготовка на лушпа: Во термос ставете го магдоносот и покријте го со 500 мл зовриена вода. Запечатете и оставете да отстои преку ноќ.
Начин на консумирање: Наутро процедете ја лушпата и пијте ја во три дози во текот на денот. Повторете ја постапката два последователни дена, направете тридневна пауза, а потоа повторете. По два дена треба да забележите разлика.