Дома Твој готвач РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ Чоколаден вител – совршен ролат за љубителите на чоколадо

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ Чоколаден вител – совршен ролат за љубителите на чоколадо

443
0

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ Чоколаден вител – совршен ролат за љубителите на чоколадо

Уживајте во овој кремаст чоколаден вител!

Доколку сакате богати чоколадни десерти, овој ролат е вистинско уживање за вас! Мекиот, воздушен пандишпан во комбинација со кремасто млеко и фил од бело чоколадо создава неодолива комбинација на вкусови. Освен што изгледа импресивно, подготовката не е комплицирана – само следете ги чекорите и уживајте во секој залак од овој чоколаден вител! Рецептот е од блогот за храна @pregacha .

Состојки:

Бисквит:

100 гр брашно

25 гр какао

малку сол

½ прашок за пециво

75 гр шеќер (за жолчки)

75 гр шеќер (за белки)

6 јајца

1 лажица паста од ванила

2 лажици вода

80 мл масло

Креми:

Темна крема:

150 мл шлаг

200 гр млечно чоколадо

250 гр маскарпоне

Бел крем:

100 мл шлаг

150 гр бело чоколадо

250 гр маскарпоне

Подготовка на бисквитите: Загрејте ја рерната на 175°C. Намачкајте плех за печење (приближно 25×35 cm) и обложете го со хартија за печење (која исто така малку ја подмачкате). Во сад просејте ги брашното, какаото и прашокот за пециво. Во друг сад изматете ги белките додека да се стегнат со 75 гр шеќер. Измешајте ги жолчките со преостанатите 75 гр шеќер додека не станат светли и пенести. Додадете ванила, вода, па масло и добро измешајте. Нежно преклопете половина од белките во смесата од јајцата. Додадете ги просеаните суви состојки, нежно мешајќи со шпатула. На крај преклопете ги преостанатите белки додека не добиете лесна пенеста смеса. Истурете ја смесата во подготвената тава и печете околу 20 минути (проверете со чепкалка – ако излезе сува, пандишпанот е готов). Испечениот пандишпан префрлете го на чиста кујнска крпа, горната страна надолу. Внимателно извадете ја хартијата за печење и свиткајте го пандишпанот заедно со крпата (по долгата страна). Оставете го целосно да се излади.

Подгответе го кремот: Загрејте ја шлагот во тенџере додека не зоврие. Едната половина од врелиот крем прелијте ја врз млечното чоколадо, а другата половина врз белото чоколадо. Мешајте додека целосно да се растопи чоколадото. Кога смесата малку ќе се олади, додадете го маскарпонето на двата крема и убаво соединете. Оставете во фрижидер додека не се стегнат.

Склопување на ролатот: Внимателно одмотете го изладениот пандишпан и ставете го на нов лист хартија за печење. Префрлете ги кремите во две кесички за пециво. Наредете ги наизменични ленти од темна и бела крема преку целиот пандишпан. Со хартија за печење виткајте го пандишпанот во тесен ролат. Цврсто запечатете ги краевите на хартијата како бонбона. Ставете го ролатот во замрзнувач неколку часа да се стегне. Кога ќе се притисне, намачкајте го со преостанатиот крем (ако остана уште темен крем, искористете го). Послужете и уживајте во овој кремаст чоколаден вител!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име