Фантастично задоволство што се подготвува брзо.
Состојки:
бисквит:
-3 јогурт чаши (3×180 g)
– 300 гр брашно
– 250 гр шеќер
– 120 мл масло
– 25 гр какао
– 2 лажички сода бикарбона
– путер за премачкување на листот
Замрзнување:
– 150 гр путер
– 150 гр чоколадо за готвење
– 120 гр шеќер
– 120 мл млеко
Подготовка:
Две до три минути измешајте ги со миксер јогуртот, брашното, шеќерот, маслото, какаото и содата бикарбона.
Смесата истурете ја во тавче премачкано со путер и печете во рерна загреана на 200 степени околу 20 минути.
Потоа направете ја глазурата.
Растопете го путерот, извадете го од чинијата и измешајте го чоколадото искршено на коцки и млекото. Мешајте додека не добиете мазна смеса.
Изладете ја тортата и покријте ја со чоколадна глазура.
Послужете го колачот со шлаг, а по желба можете да го послужите и со бобинки.