Дома Твој готвач Рецепт за торта со кокос и лимета за вистинско летно освежување

Рецепт за торта со кокос и лимета за вистинско летно освежување

299
0

Рецепт за торта со кокос и лимета за вистинско летно освежување

Оваа овошна и слатка закуска е вистинската работа за освежување во топлите летни денови.

Остриот мирис на лимета во оваа нова идеја за рецепт дава прекрасен овошен и малку кисел вкус, додека кокосовите снегулки додаваат допир на егзотика.

Со оглед на тоа што мешавината од кокосово млеко, бело чоколадо и свеж сок од лимета се прелива врз тестото само на самиот крај, тоа е прекрасно сочно и со свеж вкус дури и по неколку дена, пренесува Нови лист .

Состојки

Бисквит:

125 гр бело чоколадо

100 гр путер

2 јајца

30 гр шеќер

100 гр брашно

100 гр кокосови снегулки

1 лажичка прашок за пециво

1 исцедена лимета

Глазура:

50 гр бело чоколадо

100 мл кокосово млеко

1 исцедена лимета

Кокосови снегулки за декорација

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и ставете прилагодлива рамка за печење (приближно 18 x 27 cm) на плехот за печење. Алуминиумската фолија можете да ја преклопите неколку пати за да ја направите стабилна и да ја користите за да направите правоаголна рамка.

На пареа растопете ги белото чоколадо и путерот и оставете ги да се изладат.

Измешајте ги јајцата и шеќерот до пенеста, а потоа измешајте ги брашното, кокосовите снегулки, прашокот за печиво и исцедениот сок од лимета. Сега измешајте го тестото со смесата путер-чоколадо, наполнете го во калапот за печење и израмнете го.

Печете 20 до 25 минути и потоа оставете бисквитот малку да се излади.

Во мало тенџере загрејте го кокосовото млеко, додадете го сокот од лиметата, а потоа измешајте го белото чоколадо и оставете го да се растопи.

Сега неколку пати прободете го бисквитот со стапче и одозгора мачкајте ја глазурата лажица по лажица и израмнете ја. Пред послужување, исечете ја тортата на коцки или правоаголници и украсете ја со листови од кокос.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име