Дома Твој готвач Рецепт за крофни: Три тајни кои ја спречуваат апсорпцијата на мастите

Рецепт за крофни: Три тајни кои ја спречуваат апсорпцијата на мастите

4004
0

Рецепт за крофни: Три тајни кои ја спречуваат апсорпцијата на мастите

Слаткиот симбол, крофните се десерт за кој нема оригинален рецепт бидејќи секоја домаќинка љубоморно ги чува триковите кои ја прават нејзината најдобра. Ви пренесуваме рецепт кој гарантира најсочни крофни без апсорпција на маснотии.

Состојки за крофни:

1 кг обично брашно

2 цели јајца и 2 жолчки

1/2 чаша шеќер

1 лажичка сол (полна до раб)

2 ванилин шеќер

½ кесичка прашок за пециво

малку рендана кора од лимон

1 лажичка ракија

1 дл масло

5 дл млеко

1 коцка свеж квасец

Подготовка на крофни:

Во сад загрејте 1 дл млеко (не треба да е премногу жешко), додадете една лажичка шеќер и една кафена лажичка брашно, измешајте и додадете свеж квасец. Нека се издигне.

Јајцата се матат со шеќер и една лажичка сол додека не се добие пенеста смеса, па се додава во топлото брашно измешано со прашокот за пециво.

Потоа додадете топло масло, лажица ракија , измешајте и додадете го квасецот и на крајот топлото млеко (преостанатите 4 дл што ви останаа откако ќе одземете 1 дл за смесата со квасец).

Добиената смеса оставете ја на топло место додека не се удвои, а потоа префрлете ја на набрашнета површина и расукајте ја до дебелина од 1 см. Користете кружен калап за да ги исечете формите и кога ќе ја искористите целата смеса, оставете ги добиените форми да нараснат. Потоа свртете ги на другата страна за и таа да нарасне.

Наполнете го тенџерето со масло и загрејте го (маслото треба да биде врело, никогаш да не се прегрее, на тоа ќе ве предупреди формирањето на меурчиња). Сега крофните ставете ги во загреаното масло и внимавајте првата подигната страна да биде свртена нагоре. Намалете го огнот и покријте го со капак, по околу 20 секунди извадете го капакот и свртете ја крофната на другата страна да се испржи, но без да ја покриете со капакот (вака во центарот на крофната се појавува бела линија исто како и оригинален изглед).

Наполнете го крем шприцот со џем и наполнете ги крофните откако ќе ги ставите на хартиени кујнски крпи.

Совет:

Половина кесичка прашок за пециво е важно да се додаде бидејќи ќе спречи создавање дупки во крофните.

Мала лажичка ракија додадена во смесата ќе ја спречи апсорпцијата на мастите, исто како и поволната температура на маслото. Кога ги пржите крофните, внимавајте да не претерате со количината на парчињата, поради што температурата на маслото ќе падне, а крофните нема да се испечат и ќе впијат повеќе маснотии.

За да ви успеат крофните, важно е сите состојки да се топли, па пред да го измешате брашното загрејте го во рерна околу три минути на температура од 20 °C.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име