Дома Твој готвач Рецепт за колачиња со рум кои ќе бидат главните убавици на празничната...

Рецепт за колачиња со рум кои ќе бидат главните убавици на празничната трпеза

4713
0

Рецепт за колачиња со рум кои ќе бидат главните убавици на празничната трпеза

Чоколадните колачиња со рум се идеални за секакви прослави(Фото: Instagram@my.mili.cake)

Божиќните и новогодишните празници се незамисливи без мали колачи, тие ја прават празничната трпеза уште поатрактивна и посебна. Чоколадните колачиња со рум се идеални за секакви прослави, вклучително и Божиќ и Нова Година, а особено ќе ги воодушеват љубителите на рум и чоколадо.

Рецептот за прекрасни чоколадни колачиња со рум го најдовме кај блогерката за храна Милена од Бања Лука која своите слатки и солени рецепти ги објавува под името my.mili.cake .

Рецептот за чоколадни колачиња со рум е еден од најпопуларните на Инстаграм на Милена, што не е чудно, бидејќи овие колачиња се рај за непцето но и за очи, па ќе ја разубават и празничната трпеза.

Чоколадни колачиња со рум – состојки (за 45-50 парчиња):

500 гр мелен бисквит

100 гр печени мелени лешници

125 гр путер (собна температура)

70 гр шеќер во прав

2 кесички рум шеќер

1/2 мало шише со вкус на рум

50 гр чоколадо во прав

1,7 дл (до 1,9 дл) цеден сок од портокал

Чоколадно полнење:

200 гр млечна чоколада

1 дл слатка павлака

Сè уште е потребно:

мелени бисквити

мелени печени лешници

Во средината на колачето, додека е во калапот, направете вдлабнатина користејќи го шишето со арома рум(Фото: Instagram@my.mili.cake)

Чоколадни колачиња со рум – подготовка:

Прво подгответе го полнењето. Во соодветен сад искршете ја млечната чоколада на помали парчиња и прелијте ја слатката павлака. Загрејте на средна топлина, мешајќи додека не се стопи целото чоколадо. Изладете ја смесата.

Во мелениот бисквит додадете лешници, путер, шеќер во прав, рум шеќер, арома на рум и чоколаден прав. Измешајте го. Количината на исцеден сок од портокал зависи од видот на бисквитот што го користите, па сокот додајте го постепено за да не ја разредете смесата премногу. Со раце матете ја еднообразната смеса додека не се соединат сите состојки.

Користете кружен калап од 4 см за да ги формирате колачињата. За едно колаче потребни се околу 20 гр смеса. Смесата притиснете ја во калапот и израмнете ја, а на средината на колачето додека е во калапот употребете шише со арома на рум за да направите вдлабнатина.

Формираните колачиња валкајте ги во мешавина од мелени бисквити и мелени печени лешници. Постапката повторете ја додека не ја потрошите целата смеса.

Чоколадниот полнеж(ако премногу се стеснал, загрејте го малку за полесно да се полнат колачињата) префрлете го во кеса за пециво, отсечете го горниот дел и секое колаче наполнете го со чоколаден фил. Чувајте ги колачињата покриени на собна температура.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име