Дома Твој готвач Рецепт за богата и сочна лазања од тиквички

Рецепт за богата и сочна лазања од тиквички

239
0

Рецепт за богата и сочна лазања од тиквички
Во лазањите со тиквички, нема ни грам тестенини или брашно. Тиквичките се единственото нешто што ги одвојува вкусните слоеви болоњезе и сирење.


Подготовката е исто како и класичните лазањи, единствено што ќе треба да ги исечете и брзо да ги испржите тиквичките. Ако ги посолите кога ќе се исечат и ги оставите да ослободат вишок течност и ги исцедите, нема страв дека ќе задржат премногу течност и ќе бидат благи.

Нема да ги пропуштите листовите лазањи од тестенини – и вкусот и текстурата се толку совршени што овие лазањи многу брзо би можеле да станат ваши „обични“. Верувајте ни и – обидете се сега.

Ќе ви требаат околу час и половина за да ги склопите лазањите од тиквички, а половина од тоа време го прави рерната, а не вие. Количината на состојки во рецептот е доволна за 12 порции.

Состојки:

4-5 средни до големи тиквички, тенко исечени по должина

2 лажици маслиново масло, поделени

3 1/2 лажички сол, поделени

1 лажичка свежо мелен црн пипер

680 гр мелено говедско месо

1 голем жолт кромид, сецкан

3 чешниња лук, мелени

700 мл сос од домати (може и да се купи)

1/2 китка магдонос, сецкан, поделен

1 лажичка босилек, сецкан, поделен

460 гр рендано сирење моцарела, поделено

425 гр рикота сирење

90 гр пармезан, изрендан

1 големо јајце

Подготовка на лазањи од тиквички:

Тиквичките исечкајте ги на тенки кришки по должина, посипете ги со две лажички сол и оставете ги да ја испуштат течноста. Исцедете го.

Загрејте тава на силен оган.

Тиквичките од двете страни премачкајте ги со маслиново масло и зачинете со 1/2 лажичка бибер. Варете од секоја страна додека не омекнат и не почнат да се лепат за тавата.

Загрејте ја рерната на 190 степени.

Загрејте 1 лажица маслиново масло во длабок тенџере на средна температура и додадете го меленото говедско месо. Месото динстајте го, постојано кршејќи го со процесор за храна, околу 5 минути. Исцедете ги сите освен 2 лажици маснотии.

Додадете го сечканиот кромид и пржете уште 5 минути, а потоа додадете го лукот и пржете уште една минута. Истурете го сосот од домати и половина босилек и магдонос. Зачинете со 1 лажичка сол и половина лажичка бибер. Оставете да зоврие, а потоа покријте и варете 10 минути, повремено мешајќи. Додадете дополнителен зачин по вкус, па тргнете го од оган и оставете го на страна.

Во сад измешајте четвртина од моцарелата, рикота сирењето, пармезанот, 1 јајце, остатокот од босилекот и магдоносот и 1/2 лажичка сол. Добро измешајте.

Нанесете приближно половина чаша од филот за месо на дното на сад за печење или плех со димензии 23×33 cm. Покријте со слој тиквички, истурете третина од филот со месо, посипете четвртина од моцарелата и покријте со филот со сирење. Повторете во три кори – тиквички, фил од месо, моцарела и фил со сирење.

Во лазањите ставете десетина чепкалки, покријте ги со алуминиумска фолија и печете 40 до 45 минути.

Отстранете ја фолијата и печете ги лазањите уште 3-4 минути.

Извадете го од рерната и оставете да отстои 15 минути, а потоа исечете и послужете.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име