Рецепт за богата и сочна лазања од тиквички
Во лазањите со тиквички, нема ни грам тестенини или брашно. Тиквичките се единственото нешто што ги одвојува вкусните слоеви болоњезе и сирење.
Подготовката е исто како и класичните лазањи, единствено што ќе треба да ги исечете и брзо да ги испржите тиквичките. Ако ги посолите кога ќе се исечат и ги оставите да ослободат вишок течност и ги исцедите, нема страв дека ќе задржат премногу течност и ќе бидат благи.
Нема да ги пропуштите листовите лазањи од тестенини – и вкусот и текстурата се толку совршени што овие лазањи многу брзо би можеле да станат ваши „обични“. Верувајте ни и – обидете се сега.
Ќе ви требаат околу час и половина за да ги склопите лазањите од тиквички, а половина од тоа време го прави рерната, а не вие. Количината на состојки во рецептот е доволна за 12 порции.
Состојки:
4-5 средни до големи тиквички, тенко исечени по должина
2 лажици маслиново масло, поделени
3 1/2 лажички сол, поделени
1 лажичка свежо мелен црн пипер
680 гр мелено говедско месо
1 голем жолт кромид, сецкан
3 чешниња лук, мелени
700 мл сос од домати (може и да се купи)
1/2 китка магдонос, сецкан, поделен
1 лажичка босилек, сецкан, поделен
460 гр рендано сирење моцарела, поделено
425 гр рикота сирење
90 гр пармезан, изрендан
1 големо јајце
Подготовка на лазањи од тиквички:
Тиквичките исечкајте ги на тенки кришки по должина, посипете ги со две лажички сол и оставете ги да ја испуштат течноста. Исцедете го.
Загрејте тава на силен оган.
Тиквичките од двете страни премачкајте ги со маслиново масло и зачинете со 1/2 лажичка бибер. Варете од секоја страна додека не омекнат и не почнат да се лепат за тавата.
Загрејте ја рерната на 190 степени.
Загрејте 1 лажица маслиново масло во длабок тенџере на средна температура и додадете го меленото говедско месо. Месото динстајте го, постојано кршејќи го со процесор за храна, околу 5 минути. Исцедете ги сите освен 2 лажици маснотии.
Додадете го сечканиот кромид и пржете уште 5 минути, а потоа додадете го лукот и пржете уште една минута. Истурете го сосот од домати и половина босилек и магдонос. Зачинете со 1 лажичка сол и половина лажичка бибер. Оставете да зоврие, а потоа покријте и варете 10 минути, повремено мешајќи. Додадете дополнителен зачин по вкус, па тргнете го од оган и оставете го на страна.
Во сад измешајте четвртина од моцарелата, рикота сирењето, пармезанот, 1 јајце, остатокот од босилекот и магдоносот и 1/2 лажичка сол. Добро измешајте.
Нанесете приближно половина чаша од филот за месо на дното на сад за печење или плех со димензии 23×33 cm. Покријте со слој тиквички, истурете третина од филот со месо, посипете четвртина од моцарелата и покријте со филот со сирење. Повторете во три кори – тиквички, фил од месо, моцарела и фил со сирење.
Во лазањите ставете десетина чепкалки, покријте ги со алуминиумска фолија и печете 40 до 45 минути.
Отстранете ја фолијата и печете ги лазањите уште 3-4 минути.
Извадете го од рерната и оставете да отстои 15 минути, а потоа исечете и послужете.