ПРОЈА БЕЗ ТРОНКА БЕЛО БРАШНО: Идеална за ужина или појадок, брзо и лесно се прави
Оваа сочна и вкусна проја се прави само од пченкарно брашно, а тешко дека ќе и одолеете. Послужете ја со јогурт.
Домашна проја
Компоненти:
4 цели јајца
10 лажици пченкарно брашно (МЕКО)
1 кесичка прашок за пециво
100 мл масло
200 мл јогурт
една лажичка сол
200 гр сирење
Подготовка
Одделете ги белките од жолчките, па добро изматете ги.
Постепено додавајте ги жолчките , јогуртот и маслото , додека постојано матете.
Во посебен сад измешајте ги пченкарното брашно, прашокот за пециво и солта, па постепено додавајте во смесата со јајцата со постојано мешање.
Кога смесата ќе стане компактна, ставете мала количина солено сирење или распарчено фета сирење, па измешајте.
Истурете во плех обложен со хартија за печење и печете околу половина час во рерна загреана на 220 степени