Појадок за имунитет: Започнете го денот со овој оброк и нема да знаете за болести
Без разлика колку пати слушаме дека појадокот е најважниот оброк, секогаш ни недостасува инспирација да го подготвиме. И затоа што секогаш брзаме да стигнеме на работа, и затоа што претпочитаме да го испиеме првото кафе веднаш по будењето, појадокот често се пропушта.
Ова не го брише фактот дека по спиење и одмор, телото бара енергија. Затоа, ако го изоставиме, осудени сме на недостаток на концентрација, нервоза и замор во текот на денот. Дополнително, појадокот влијае на слабеењето бидејќи подоцна нема да се прејадете, што поволно влијае на метаболизмот.
Доколку сакате да воведете здрави животни навики, експертите откриваат што можете да јадете. Нутриционистите го привлекуваат вниманието на фактот дека, покрај хранењето на организмот наутро, тој оброк мора да биде многу добро избалансиран. Па, како брзо и лесно да подготвите нешто навистина вкусно и здраво? Следете го нивниот рецепт.
Потребни состојки:
1 јогурт
1 јаболко (исечени на коцки)
1 чаша лажица мед
40-50 грама сечкани бадеми
половина лажица цимет
30 капки прополис
3 супени лажици овесна каша
суво или свежо овошје по ваш избор
Подготовка:
Гответе ги јаболката во вода додека не омекнат, а потоа направете каша со блендирање во блендер.
Во исто време зовријте ја водата и во неа додадете ја овесната каша и постојано мешајте додека не добиете хомогена смеса (ќе ви треба околу една минута). После тоа, измешајте јаболка и овес и додадете бадеми, цимет, прополис и мед. Додадете го јогуртот. На крајот додајте ситно сечкано суво или свежо овошје и појадокот е готов. Наместо бадеми, можете да додадете ореви или други јаткасти плодови.
И зошто овој појадок е толку добар?
Секоја состојка има своја важна цел во здравото функционирање на целиот организам. Имено, јаболката го апсорбираат холестеролот од храната и ја подобруваат работата на дебелото црево, а богати се и со цинк кој го зајакнува имунитетот. Благодарение на сувото/свежото овошје е добар извор на витамин Ц кој го зајакнува имунитетот. Медот е докажано дека има лековити и хранливи својства, а јогуртот содржи пробиотици кои влијаат на правилното функционирање на дигестивниот систем.