Посни рум штангли! Уживајте во слатките празнични закуски
Брзо и лесно можете да направите рум штанглите, посни се и може да се сервираат на прослави.
Состојки:
410 гр неутрална павлака
2 кесички од 9 g растителен желатин со малку маснотии
110 гр посен маргарин
260 гр шеќер во прав
екстракт од рум
210 гр кокос
310 гр чоколадо за готвење
5 лажици масло
Подготовка:
За рум решетките ставете ги да се варат павлаката и маргаринот и додадете го шеќерот во прав. Кога ќе почне да врие, тргнете го од оган и додадете го претходно натопениот желатин и румот и убаво измешајте. На крај додадете го кокосот и измешајте го во смесата.
Обложете ја четвртаста тава со најлонска фолија и распоредете ја смесата, а потоа оставете да се излади преку ноќ. Кога ќе се стврдне, превртете ја смесата на даска за сечење која ќе ја обложите со хартија за печење и ќе ја исечете во саканите форми и големини и ќе ја премачкате со чоколадо.