ПОСНИ лепчиња на вода – готови за НЕКОЛКУ МИНУТИ, без чекање, без квасец
Сите ги јадеме, со варени и печени јадења, со паштети, намази, со џем или шеќер, во тој случај не ставаме зачини во тестото
Потребни за лепчиња со посно вода:
- 500 гр. брашно
- 350 мл. млака вода
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка лук во прав (по избор)
- 1 лажичка суви листови магдонос (по избор)
- 2 лажички прашок за пециво
- малку бибер по желба
Измешајте сè и месете, расукајте со сукало лепчиња со големина на чинија за кафе.
Загрејте ја тавата, печете ги лепчињата на средна температура околу 1,5 мин. од едната и 1,5 минута од другата страна.
Додека се уште топли и свежо испечени покријте ги со крпа за да станат уште помеки. Пријатно!
Можете да ги направите повеќе од еднаш и да ги користите во следните 2-3 дена. Може да се загреат и повторно, во рерна или во тава, покриени.