Посна ТОРТА МОСКВА – Совршенство на вкус, можете со гордост да им ја претставите на гостите за време на постот
Еве како да го направите ова популарно уживање без производи од животинско потекло.
Состојки за една кора:
2 мали шолји (7дл) шеќер
2 чаши кисела вода
1 шолја масло
1 лажица мед
1 лажичка прашок за пециво
2 лажици какао
5 лажици мелени ореви
250 гр брашно
Фил I:
1,3 мл сок од ананас
250 гр пудинг од ванила
10 лажици шеќер
2 dl конзервиран сок од ананас
250 гр маргарин
150 гр шеќер во прав
Фил II:
500 мл посна слатка павлака
Сè уште ви треба:
300 гр цреши
1 конзерва ананас
Сите состојки за кората се мешаат со лажица и се истура смесата во намрсена и набрашнета тава, па се пече кората на 200 степени 20 минути (тава 23х33 кори).
За филот ставете ги да зовријат сокот и шеќерот, измешајте го пудингот со сокот од конзерва, па сварете го филот. Кога ќе се излади, соединете го со претходно замесениот маргарин и шеќерот во прав. За фил II изматете ја слатката павлака.
Вишните ставете ги во цедалка да се исцедат.
Првата кора посипете ја со сокот што го испуштаат вишните, намачкајте го филот I, наредете го ананасот, па намачкајте ја слатката павлака. Се става втората кора, се посипува фил I, се редат сите вишни, слатка павлака, попрскана кора III, фил I, ананас, слатка павлака, кора IV. Покријте ја целата торта прво со филот I, па прелијте ја со остатокот од слатката павлака.
Тортата е прилично „висока“. Кората може да ја направите во поголем плех, на пример (38х26 – по 3 кори), но потоа не ги преполовувајте.