Полиен колач од детството – се прави без миксер
Благодарение на едноставниот начин на подготовка и мерења по чаша, дури и почетниците во кујната можат да постигнат совршен резултат.
Ова е совршен рецепт за сите љубители на слатки кои сакаат да уживаат во богатиот вкус насируп, но без комплициран процес и подготовка која одзема многу време.
Оваа верзија на колач се подготвува без миксер , а благодарение на едноставниот начин на подготовка и мерењата на шолјата, дури и почетниците во кујната можат да постигнат совршен резултат.
Состојки:
4 јајца
2 шолји (од 2 дл) шеќер
1 шолја масло
1 чаша млеко
1 шолја гриз
1 шолја универзално брашно
2 чаши мелени ореви
Сируп:
1/2 l вода
2 чаши шеќер
Подготовка:
Јајцата се матат со шеќер додека не се запенат, па се додаваат останатите состојки. Истурете ја масата во подмачкана тава и печете околу половина час. Топлата торта прелијте ја со прелив од зовриена вода и шеќер (варете додека не се раствори шеќерот) и посипете со мелени ореви.