Доколку деновиве и покрај сонцето не можете да се загреете и да се справите со студот, ви нудиме рецепт за чај кој сигурно ќе ве стопли, а чија арома ќе ве остави без здив. Ова е рецепт за сите оние кои имаат ловџиско срце!
Во студените денови нема подобар пијалок од топол чај.
Сигурно сте пробале разни, но овој со рум сигурно најдобро ќе ве загрее. Чај со традиција од 19 век пиеле ловци од планинските предели на регионот Корушка. Аромата на овој пијалок ќе ве воодушеви, а еве како да го направите.
Jagatee (или Jägaatee) е типичен австриски топол алкохолен пијалок, познат и како Ловечки чај. Се состои од црн чај, рум, овошна ракија и зачини.
Потекнува во 19 век кога ловџиите, шумарите и дрвосечачите го пиеле навечер по напорниот работен ден на студ.
Постојат различни варијации на овој пијалок, во зависност од вкусот, можете да додадете ракија, вино, каранфилче, цимет, анасон, портокал, а за оние кои сакаат да истражуваат, ќе ви понудиме неколку рецепти!
Ние лично го пробавме овој рецепт
фантастичната колиба Ева Алпи, која се наоѓа токму на скијачката патека во Бад Клајнкирххајм, каде што овој чај се служи со неодолив сладок леб направен од црно брашно и овошје.
Ако патеката не ве води до фантастичните падини на Алпите, патеката Франц Кламер, каде што се одржуваат трките од Светскиот куп и каде глетката „пука“ на нереален пејсаж или неодоливи бањи кои ги подигнуваат сите сетила до максимум, овој фантастичен пијалок сигурно ќе ве стопли и ќе вдишете во мирисот на планината!
Jagate – ловечки чај
Потребно за две лица:
Две шолји црн чај,
Три чаши рум,
Чаша овошна ракија,
Сок од половина лимон,
Сок од половина портокал,
Малце цимет,
Неколку каранфилчиња,
Подготовка:
Црниот чај, во кесичка или листови, истурете топла вода и процедете по три минути. Додадете ги другите состојки. Пијте топло.