Црвена, жолта, зелена, бабура, полнети месни или свежи крцкави пиперки се составен дел од секоја кујна. Пиперката е неизбежна состојка во вегетаријанското мени, но и во многу јадења со месо. Без разлика на бојата, обликот или големината, таа е вистински еликсир за здравје и убавина – го забавува стареењето, го стимулира варењето, ја зачувува еластичноста на кожата и ја одржува витката линија. Скапоцените состојки кои ги поседува пиперката делуваат како антидепресив, антисептик и моќен афродизијак.
Моќта на витаминот Ц.
Овој прекрасен зеленчук е одличен извор на витамини А, Ц и Б6 и добар извор на диетални влакна, витамини Б2, Б3, Б5, Б9, витамин К, манган и магнезиум. Колку е позрела пиперката, толку е повисоко нивото на витамини и минерали.
Пиперките содржат четири пати повеќе витамин Ц од портокалите и над 30 хранливи материи од групата на каротеноиди, додека синергијата на витамините Ц и А, како и каротеноидите ликопен им дава антиоксидантна моќ на пиперките и ги класифицира како таканаречена суперхрана.
Редовно консумирање пиперки:
- го подига имунитетот
- го ублажува ПМС
- го стимулира производството на колаген
- го подобрува видот
- штити од рак на простата
- го подигнува расположението
- го стимулира растот на косата
- го забрзува метаболизмот и помага при слабеење
Арома за уживање
Капсаицинот е специфична супстанца што го прави лут плодот. Во зависност од тоа колку има, пиперките се делат на слатки и лути сорти. Во секој случај, одамна е познато дека капсаицинот има лековити својства, бидејќи е совршен антисептик, додека во органите за варење го спречува развојот на бактерии кои предизвикуваат гниење, а воедно го подобрува варењето. Капсаицинот го зголемува и нивото на хистамин, кој е многу корисен за превенција од ревматски заболувања.
Биберот има ефективно влијание и на површинската капиларна циркулација, но тоа е благодарение на уште една важна состојка – цитринот. Цитринот влијае на еластичноста и пропустливоста на капиларите, што е важно во третманот на атеросклероза.
Оваа храна го поттикнува апетитот, додека лутите пиперки се верува дека се афродизијак. Верувањето се заснова на влијанието на пиперката врз крвотокот, а покрај неговото афродизијачко дејство, овој древен лековит зеленчук е заслужен и за стимулирачка моќ на скалпот. Поточно, се тврди дека спречува појава на ќелавост.
Поради минимумот на калории и богатството со витамини и минерали, пиперката е добредојдена во секаков вид на исхрана. Неодамнешните истражувања покажуваат дека црвениот пипер предизвикува термогенеза (производство на топлина) и на тој начин го поттикнува согорувањето на калориите.