Пет видови на храна богата со флавоноиди кои треба често да ги јадеме
ФЛАВОНОИДИТЕ се разновидна група на фитонутриенти кои се наоѓаат во растенијата, познати по нивните антиоксидантни својства и потенцијални здравствени придобивки. Треба да ги конзумираме често бидејќи ги неутрализираат слободните радикали во телото, намалувајќи го ризикот од оксидативен стрес и воспаление.
Покрај тоа, флавоноидите се поврзани со подобрување на здравјето на срцето, когнитивната функција и намален ризик од развој на хронични болести, пренесува Health Shots. Еве ја вашата омилена храна богата со овие фитонутриенти.
Овошје од бобинки
Бобинки како што се боровинки, јагоди, малини и капини се богати со флавоноиди како што се антоцијани. Покрај тоа што на бобинките им дава боја, антоцијанот е познат и по тоа што на бобинките им дава силни антиоксидантни својства.
Агруми
Портокалите, лимоните, лиметите и грејпфрутот се одлични извори на флавоноиди, како што се хесперидин и нарингенин, пренесува Health Shots. Овие соединенија се поврзани со подобро кардиоваскуларно здравје и може да помогнат во намалување на воспалението.
Лиснат зелен зеленчук
Зеленчуците како кељ, спанаќ и брокула се богати со флавоноиди како кемпферол и кверцетин. Овие флавоноиди се поврзани со намалување на воспалението и позитивно влијание врз здравјето на срцето.
Кромид
Кромидот е посебен поради кверцетинот, флавоноид познат по своите антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Редовното консумирање на овие зеленчуци може да го намали ризикот од хронични болести.
Темно чоколадо
Висококвалитетното темно чоколадо содржи флавоноиди наречени флаваноли, за кои се смета дека го поддржуваат здравјето на срцето преку подобрување на протокот на крв и намалување на крвниот притисок, пишува Health Shots.